"Колкото повече напредва енергийният преход, толкова повече бизнес има за нас“. Това заяви главният изпълнителен директор на германската енергийна компания E.ON Леонард Бирнбаум, цитиран от The Economist. 

Идеята за енергийния преход в Германия беше публикувана за първи път през 2000 г., като целта й беше да помогне на страната да постигне нетни нулеви въглеродни емисии до 2045 г.

Преходът, който стана известен като Energiewende, има за цел да увеличи търсенето и предлагането на зелена енергия, като осигури надеждни доставки на електричество от вятърните и соларните паркове към потребителите в Германия и в останалата част на Европа.

Това представлява огромна възможност за E.ON, но също така е и мащабно предизвикателство. Енергийният преход изисква огромни инвестиции в германските и европейските мрежи - и то веднага.

Това ще се случи, само ако правителството и регулаторите фундаментално променят начина, по който се справят с проектите за електроенергийни мрежи, и по-точно чрез намаляване на бюрокрацията и ускоряване на издаването на разрешения за разширяване и укрепване на мрежата. 

Бюрокрацията спъва "зеления" преход

"Ограниченията на инфраструктурата са най-голямата пречка пред зеления преход на Европа“, смята Бирнбаум. В момента, по думите му, мрежата не може да се справи с огромния прилив на производители на възобновяема енергия, които се опитват да се свържат с нея.

За да илюстрира мащаба на задачата, Бирнбаум посочва, че една станция за зареждане на електрически автомобили с 15 контакта се нуждае от толкова енергия, колкото един град с 5000 жители. А един нов център за данни се нуждае от енергия колкото 80 000 домакинства.

В резултат на това потреблението на електроенергия в Европа се очаква да нарасне с около 60% до края на десетилетието. И докато преди енергийния преход Европа е разполагала с 200-300 електроцентрали, през октомври тази година E.ON очаква милионният електрогенератор да се свърже към немската мрежа.

"Предизвикателствата на енергийния преход правят Леонард Бирнбаум един от главните изпълнителни директори с най-голямо политическо влияние в Германия, заедно с Маркус Креббер от RWE“, казва Инго Шпайх от инвестиционния фонд Deka, който притежава 1% от капитала на E.ON.  

Маркус Кребер управлява германски производител на електроенергия RWE, който е и най-големият акционер в E.ON с 15% дял. Бирнбаум признава, че все още твърде често му се налага да ходи в Берлин, на шест часа път с кола от централата на E.ON в Есен, за да разговаря с политици.

Но коалиционното правителство за сега се вслушва в опасенията му, смята изпълнителният директор на електроразпределителната компания. 

Политиците в Брюксел също работят по въпроса, поне на хартия. По-рано този месец Кадри Симсон - комисарят по енергетиката на ЕС, се оплака пред Financial Times, че осигуряването на разрешителни за укрепване на мрежата може да отнеме до десет години в Европа.

Без сигурност относно връзката с мрежата, проектите за възобновяеми енергийни източници се провалят, предупреди тя. 

Освен това съществуващият капацитет за чиста енергия не се използва достатъчно. Слънчевите панели, например, често се изключват, когато мрежите са претоварени, защото са по-гъвкави и лесни за управление, в сравнение с останалите енергоизточници. Това обаче е разточително и скъпо, смята Симсон. 

Ръст на инвестициите

И докато Леонард Бирнбаум чака германските и европейските регулатори да разплетат бюрократичния "възел", неговата компания започва да увеличава инвестициите си.

Тя ще добави до 33 милиарда евро през следващите пет години към предишния план, в който се предвиждаха 20 милиарда евро. По-голямата част от тези средства ще отидат в мрежите, които представляват 72% от оборота на E.ON.

Освен всичко друго, всяка година Бирнбаум планира да замени между 6000 и 7000 от общо около 100 000 аналогови трансформатора на компанията, които преобразуват захранването с високо напрежение от мрежата в напрежение, необходимо в домовете, с усъвършенствани модели, които следят производителността и откриват грешки преди те възникват.  

Бирнбаум се интересува от софтуера, който може да подсили мрежите без допълнителна физическа инфраструктура чрез оптимизиране на управлението на променливата мощност на слънчевата и вятърната енергия. 

"Една по-голяма система с много повече възобновяема енергия може да се управлява само цифрово“, казва Бирнбаум. По думите му, интелигентните мрежи ще бъдат основата на обществото на 21-и век.

След трудната 2022 г., когато инвеститорите се притесняваха от въздействието на енергийната криза, причинена от нахлуването на Русия в Украйна, цената на акциите на E.ON се повиши с близо 20% тази година. Това дава на Леонард Бирнбаум известно пространство за маневриране.

Но ако инвестициите в мрежите на стойност 584 милиарда евро трябва да се материализират до 2030 г.  (което, според Кадри Симсон, е необходимо за постигане на целите на ЕС в областта на климата), изпълнителният директор на германския енергиен оператор ще трябва още по-често да посещава Берлин и Брюксел, пише още изданието.