За да попаднат в класация на сп. Forbes на най-богатите хора в САЩ, американците трябва да разполагат с поне 2.9 млрд. долара.

Въпреки високата стойност, нови 18 души успяха да се присъединят към елитната група за първи път.

Най-известното име, което влезе в топ 400 тази година, е Майкъл Джордан, който се превърна в първият спортист, попаднал в класацията. Баскетболната легенда спечели 94 млн. долара в своята кариера, но доходите му извън баскетболното игрище му позволиха да натрупа богатство от 3 млрд. долара.

Само за 2022 г. той спечели 260 млн. долара от партньорството си с Nike, което му предоставя процент от продажбите на бранда Jordan.

Най-голяма част от състоянието на Джордан обаче дойде от продажбата на Шарлот Хорнетс. Баскетболният тим беше продаден при оценка от 3 млрд. долара, което е 17 пъти повече от това, което той плати за него през 2010 г.

От 18-те нови лица в класацията най-богата е Елизабет ДеЛука (8.2 млрд. долара). Вдовицата на основателя на Subway Фред ДеЛука попада сред топ 400, след като компанията за дялово инвестиране Roark Capital купи Subway в сделка за 9 млрд. долара, което донесе на ДеЛука 3.4 млрд. долара след данъци за бизнеса, който тя наследи след смъртта на съпруга си през 2015 г.

Най-млад от всички нови попълнения е 38-годишният Джош Кушнър. Той е син на строителния предприемач Чарлс Кушнър и по-млад брат на Джаред Кушнър, който беше съветник на президента Доналд Тръмп.

Неговият основен бизнес е компанията за дялово инвестиране Thrive Capital, която той основава през 2010 г. на 25-годишна възраст. Сред инвестициите на фонда са дялове в ранното развитие на дружества като Instagram, Spotify и Slack.

Thrive Capital набра 175 млн. долара финансиране през януари при оценка от 5.3 млрд. долара.

Общо седем от новите най-богати американци натрупват състоянието си от света на финансите и инвестициите. Сред тях са още Сет Боро, Скот Крабил и Холдън Спат, които са партньори в инвестиционната компания Thoma Bravo.

Компания им правят Стюърт Хориш (3 млрд. долара), който е един от първите инвеститори на Berkshire Hathaway и застрахователният магнат Джей Хаят Браун (2.9 млрд. долара). 
 

Останалите забогатяват в други сфери. Уилям Голдринг натрупва богатството си от алкохол, Ерън и Фатих Йозмен – от космическата дейност.

Други двама печелят парите си в технологичната сфера - Санджит Бисуас и Джон Бикет, докато Джеймс и Томас Дъф трупат милиарди от продажба и смяна на автомобилни гуми.