Хамас е палестинска ислямистка войнствена групировка, която управлява Ивицата Газа. Тя се заклева да унищожи Израел и води няколко войни със страната, откакто взе властта в Газа през 2007 г., съобщава BBC.

Между тези войни тя изстрелва или позволява на други групировки да изстрелват хиляди ракети към Израел и извършва други смъртоносни нападения, посочва darik.bg.

Израел също така многократно е атакувал Хамас с въздушни удари и заедно с Египет блокира Ивицата Газа от 2007 г. насам, което, според Израел, е в името на сигурността на страната.

Израел, САЩ, Европейският съюз и Обединеното кралство, както и други държави, определят "Хамас" като цяло, а в някои случаи и военното му крило, като терористична група. "Хамас" е подкрепяна от Иран, който я финансира, осигурява оръжия и обучение.

Какво представлява ивицата Газа?

Ивицата Газа е територия с дължина 41 км и ширина 10 км, разположена между Израел, Египет и Средиземно море. Тя е дом на около 2.3 милиона души и има една от най-високите гъстоти на населението в света.

Българка за ситуацията в Йерусалим: Толкова страшно никога не е било, влизаха по къщите и взимаха хората от леглата им

Израел контролира въздушното пространство над Газа и крайбрежието ѝ и ограничава кой и какви стоки да влизат и излизат през граничните ѝ пунктове. По същия начин Египет контролира кой влиза и излиза през границата му с Газа.

По данни на ООН около 80% от населението на Газа зависи от международна помощ, а около един милион души разчитат на ежедневни хранителни помощи.

Защо Израел и "Хамас" воюват?

Между Израел и "Хамас" има постоянно напрежение, но атаката на палестинската ислямистка войнствена групировка дойде без предупреждение.

Тя изстреля хиляди ракети към Израел, докато десетки нейни бойци пробиха границата и нахлуха в израелски общини, като убиха десетки цивилни и плениха други.

Израел започна незабавни въздушни удари, заявявайки, че се цели в обекти на бойците в Газа. Местните власти съобщиха, че са загинали над 200 души.

Десетки бойци на „Хамас” навлязоха на израелска територия и взеха за заложници много хора

Какво е Палестина и какво общо имат тези събития с нея?

Западният бряг на река Йордан и Ивицата Газа, които са известни като палестински територии, както и Източен Йерусалим, и Израел, са част от земята, известна като Палестина още от римско време.

Те са били и земите на еврейските царства в Библията и се разглеждат от евреите като тяхна древна родина.

Израел е обявен за държава през 1948 г., въпреки че земята все още се нарича Палестина от онези, които не признават правото на Израел да съществува. Палестинците също използват името Палестина като събирателно понятие за Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим.