Ел Ниньо няма намерение да си ходи и това е лоша новина за какаото, което е силно чувствително към промени в метеорологичните условия.

Честите екстремни промени във времето, причинени от Ел Ниньо и климатичните промени вредят на производството на какао.

По-високите температури и промените в моделите на валежите могат също да увредят развитието на какаовите шушулки и да допринесат за разпространението на вредители и болести.

Според последните прогнози за Ел Ниньо, метеорологичното явление се очаква да продължи до януари-март 2024 г., като шансовете да се засили в периода ноември - януари са 71%.

По-интензивните и учестени ефекти от Ел Ниньо биха могли да намалят количеството обработваема земя за отглеждането на какао.

Това не само представлява заплаха за продоволствената сигурност, но също така поставя под заплаха поминъка на селскостопанските производители - най-вече на тези в страните от Западна Африка, които са изложени на най-голям риск от екстремни метеорологични промени.

“В исторически план условията около Ел Ниньо се свързват с по-сухо време в Западна Африка, където се произвеждат три четвърти от какаото в света,” казва пред CNBC Джонатан Хейнс, директор Изследвания в Gro Intelligence.

Какaото се произвежда от семената на какаовото дърво и е съществено важна съставка в шоколада.

То обаче се използва не само в храните и сладкарството. Какаовото масло, което е страничен продукт от преработката на какао, също така има широко приложение във фармацевтичната индустрия за продукти за кожа и козметика.

Африка допринася с близо 75% от световното производство на какао, докато страни от Южна Америка и държави, като като Бразилия и Еквадор, съставляват 20%, според Международната организация за какаото.

Азиатско-тихоокеанският регион произвежда останалите 5%, като Индонезия и Папуа Нова Гвинея са най-големите производители в региона.

Кот д‘Ивоар е най-големият производител на какао в света, допринасяйки с около 44% от световното производство, докато съседна Гана допринася с около 14%.

С повишаването на температурите все повече райони, които са подходящи за отглеждането на какао, ще бъдат на по-висока надморска височина до 2050 г., според Climate.gov.

Тъй като оптималната надморска височина за отглеждането на какао се очаква да се повиши, фермерите може да бъдат принудени да местят реколтата си на по-високи места.

“Отглеждащите какао селскостопански производители, които са изправени пред важни решения, може да започнат да проучват по-високи райони, където времето е по-благоприятно за отглеждането на какао, а някои може да се откажат напълно от тази дейност,” казва Кери Дароки от Rainforest Alliance.

Финансовите поражения от климатичните промени могат струват изключително много, особено след като водещи производители, като Кот д‘Ивоар, Гана и Индонезия, са уязвими на екстремните метеорологични условия.

Според доклад на Economist Intelligence Unit, Ел Ниньо с висок интензитет може да доведе до тежки икономически последици в Африка. Компаниите в селскостопанския сектор също така са изложени на риск от увеличение на цените на производствените ресурси, което пък ще повиши режийните разходи.

Финансовите поражения от Ел Ниньо и климатичните промени остават неопределени в количествено отношение за Кот д“Ивоар и Гана.

Тъй като печалбите от какаото съставлява между 70% и 100% от доходите на производителите на какао в Гана, евентуално понижение на реколтата ще окаже значителен ефект върху техния поминък, казва Дароки от Rainforest Alliance.

Производителите в Западна Африка не са единствeните засегнати.

“В Индонезия климатичните промени ограничават производителността с около 50%, което води до загуби в размер на 666 долара на хектар, засягайки до 1 млн. хектара,” допълва Дароки.

В края на август фючърсите на какаото поскъпнаха до 3 730 долара за тон в Лондон от 3 633 за тон в Ню Йорк, според последните данни на ICCO. Това представлява скок от 78%, в сравнение с цената от 2 095 долара за тон в Лондон преди година и близо 50% увеличение от тази в Ню Йорк (2 427 долара).

“Това е най-високата цена за най-близък срок на доставка за сезон 2022/23 г.,” се посочва в доклада. Цените на какаото са на най-високите си нива от 50 години, според публикация на Reuters.

Адаптация и смекчаване на последствията

Климатичните промени не са нов феномен, но ефектът от по-интензивното явление Ел Ниньо тази година засили спешността от ограничаването на неблагоприятното му въздействие върху производството на какао.

“Достигнахме до период от климатичната криза, в който ограничаването на вредите вече не е достатъчно,” казва Дароки.

Усилията за приспособяване на селскостопанската дейност и смекчаването на последиците са част от начините за справяне с конкретни климатични заплахи, но те могат да струват скъпо.

“Изследвания показват, че инвестициите в тези инициативи трябва да се утроят до 2030 г. и да нараснат четворно до 2050 г.,” казва Дароки. “Това би довело до общи инвестиции в размер на до 8.1 трлн. долара с времето и годишни инвестиции от 536 млрд. долара в бъдеще.”

Освен това, методите за приспособяване на производството често не осигуряват непосредствена възвръщаемост и това възпира финансовите компании да инвестират в тях.

Въпреки че предизвикателствата пред производителите на какао се трупат, може да има и известно облекчение.

Секторът на какаото може да се справи по-добре от очакваното тази година, тъй като високите нива на валежите облекчават ефекта от сушата заради Ел Ниньо.

“Валежите в Кот д’Ивоар и Гана, всъщност, бяха много силни през 2023 г. … В Гана валежите в какаовите райони са на най-високото си ниво поне от 2001 г. и то със сериозна разлика“, казва Джонатан Хейнс, директор изследвания в Gro Intelligence.