Цените на ориза в световен мащаб, които в момента са на най-високото си ниво от 11 години, се очаква да нараснат още.

Индия увеличи субсидиите за фермери, на фона на климатичното явление Ел Ниньо, което заплашва реколтата в ключови страни производители, а алтернативните основни продукти стават по-скъпи за бедните азиатци и африканци.

Индия съставлява над 40% от износа на ориз в света, който възлиза на 56 млн. тона през 2022 г., но ниските нива на стокови запаси означават, че всяко ограничение на предлагането ще предизвика ръст на цените на храните, които се увеличиха след руската инвазия в Украйна през миналата година и вследствие на хаотичните метеорологични условия.

"Индия беше най-евтиният доставчик на ориз," казва пред Reuters Б.В. Кришна Рао, президент на Асоциацията на износителите на ориз (REA). "С нарастването на цените в страната заради новата минимална цена, други доставчици също започват да повишават цените."

Оризът, за чието отглеждане са необходими големи количества вода, е основен хранителен продукт за над 3 млрд. души. Близо 90% от него се произвеждат в Азия, където Ел Ниньо обикновено води до по-слаби валежи.

Дори обаче преди климатичният феномен да наруши производството, глобалният индекс на цените на ориза на Организацията по прехрана и земеделие е на най-високото си ниво от повече от 11 години.

Това се случва въпреки прогнозата на Министерството на земеделието на САЩ за почти рекордно производство във всичките шест водещи световни производители – Бангладеш, Китай, Индия, Индонезия, Тайланд и Виетнам.

"Ефектът от Ел Ниньо не е ограничен до една страна, а засяга производството на ориз в почти всички страни производителки," казва Нитин Гупта, вицепрезидент на Olam India, отговарящ за дейността по производство на ориз.

Цената на индийския износ на ориз скача с 9% до петгодишен връх, след повишение от 7% миналия месец в цената, която правителството плаща на селскостопанските производители за обикновения ориз от новия сезон.

Износните цени в Тайланд и Виетнам нараснаха до над двегодишни максимуми след този стимул, който има за цел да привлече гласовете на селскостопанските производители в ключови индийски щати тази година и в парламентарните избори следващата година.

В последните месеци цените на захарта, месото и яйцата скочиха до многогодишни върхове в световен мащаб, след като производители ограничиха износа, за да намалят цените в собствените си държави.

Въпреки прогнозите за силна азиатска реколта, някои глобални търговски къщи очакват Ел Ниньо да се отрази негативно на всички ключови производители на ориз.

"Цените на ориза вече се покачват заради ограниченото предлагане," допълва Гупта от Olam. "Ако производството намалее, ще има ръст на цените."

Глобалните стокови запаси от ориз се очаква да паднат до шестгодишно дъно от 170.2 млн. тона до края на 2023/24, тъй като запасите на водещи производители, като Китай и Индия, намаляват, казват от Министерството на земеделието на САЩ след нарасналото търсене в последните години.

Цените може да нараснат с една пета или повече, ако реколтата падне рязко, тъй като заради Ел Ниньо втората реколта в почти всички азиатски държави ще бъде по-слаба от обикновено, казва базиран в Ню Делхи търговец на зърно.

Тайланд, която е вторият най-голям износител на ориз в света, призова селскостопанските производители да засаждат само една реколта, след като валежите през май бяха с 26% под нормата.

В Индия, където втората реколта се сади през ноември, засаждането на ориз, който се събира през лятото, намалява с 26% на годишна база, след като дъждовете са с 8% по-малко от обикновено.

Времето в Китай, която е водещият производител на ориз, не беше благоприятно за реколтата в началото на сезона, но големите запаси ще балансират търсенето и предлагането, казва Роза Уанг, анализатор в Shanghai JC Intelligence.

Инфлацията при храните винаги притеснява управляващата партия в Индия, която забрани износа на пшеница през миналата година и ограничи този на ориз и захар, за да свали цените.

С наближаването на изборите, слабото начало на сеитбата - на фона на повишаващите се местни цени, е притеснително за партията на премиера Нарендра Моди, което засилва вероятността за допълнително ограничение на износа.

"Правителството на Моди се бори със задачата да ограничи повишението в цената на пшеницата и по тази причина няма да се поколебае да наложи ограничения," казва търговецът на зърно, базиран в индийската столица Ню Делхи.

При евентуални ограничения от страна на Индия, другите страни трудно ще компенсират предлагането, смятат представители от индустрията.

"Ситуацията с предлагането е изключително затегната и спад на индийския износ би могъл да доведе до повишение на цените в световен мащаб," казва дилър от Сингапур.

Днес Мианмар, Пакистан, Тайланд и Виетнам биха могли да увеличат износа с 3 - 4 млн. метрични тона, смята той. Повишението на цената усложнява и задачата за натрупване на стокови запаси.

Търсенето от страна на чувствителните към цената африкански държави се забавя, казва Химаншу Агарвал, изпълнителен директор на индийския износител Satyam Balajee.

Някои азиатски купувачи, като Индонезия и Филипините, обаче трупат стокови запаси и увеличават покупките от традиционния доставчик Виетнам.

Миналия месец Индонезия сключи рядко споразумение с Индия за вноса на 1 млн. тона ориз, ако Ел Ниньо повлияе на местното предлагане. Индонезия обикновено купува ориз от намиращите се наблизо Тайланд и Виетнам.

"През последните няколко години при ориза наблюдаваме пазар на купувачите, но той би могъл да стане пазар на продавачите, ако Ел Ниньо ограничи производството," казва още базираният в Сингапур дилър.