Щатската петролна компания Exxon Mobil се очаква днес да обяви, че ще придобие конкурентната Pioneer Natural Resources за около 60 млрд. долара, в сделка, която ще ѝ осигури част от най-голямото петролно поле в САЩ и евтин добив в продължение на десетилетие, информира Reuters, позовавайки се на запознати източници.

Exxon, чиято пазарна капитализация беше около 442 млрд. долара вчера, се очаква да отправи оферта изцяло в акции, оценявана на над 250 долара за акция на Pioneer, според същите източници, пожелали анонимност.

Акциите на Pioneer затвориха на 237.41 долара за брой вчера, като поскъпват с 11%, откакто информацията се появи за първи път в четвъртък. То би било най-голямото придобиване, обявено през 2023 г., както и най-голямото за Exxon от купуването на Mobil Oil за $81 млрд. през 1998 г.

От Exxon са отказали да коментират "пазарни спекулации," а Pioneer не са реагирали веднага на молбата за коментар.

След сделката четири от най-големите щатски петролни компании ще контролират по-голяма част от шистовото находище Пермския басейн и неговата огромна петролна инфраструктура.

Експерти по антимонополните дела заявиха пред Reuters през миналата седмица, че шансовете на Exxon и Pioneer да финализират сделката са добри, въпреки че тя ще бъде разглеждана под лупа, защото биха могли да излязат с аргумента, че заедно представляват малка част от огромния глобален петролен и газов пазар.

Предложената сделка идва, след като Exxon успя да се възстанови от огромни загуби и големи задължения през последните две години посредством ограничаване на разходите, продажбата на десетки активи и благодарение на високите цени на енергийните продукти, предизвикани от руската инвазия в Украйна.

Главният изпълнителен директор Дарън Уудс отхвърли инвеститорския и политическия натиск за промяна на стратегията на компанията и насочване към енергията от възобновяеми източници, както направиха и големи европейски петролни компании.

Той беше подложен на сериозни критики за това, че се придържа към стратегия, която зависи от петрола - на фона на все по-належащите опасения относно климата.

Решението му се отплати, когато през миналата година компанията отчете рекордните 56 млрд. долара печалба - две години, след като загубите ѝ бяха нараснали до 22 млрд. долара по време на пандемията.

Exxon е заделила около 30 млрд. долара кеш от огромните печалби вследствие на поскъпването на енергийните продукти в очакване на сделки, според анализатори.

Pioneer е една от най-успешните петролни компании, които се появиха от шистовата революция, превърнала за малко повече от десетилетие САЩ от основен вносител на петрол в най-големия производител на суровината в света.

Тя е третият най-голям производител в Пермския басейн - след Chevron Corp и ConocoPhillips, като разходите за добив там са средно около 10.50 долара за барел петрол и природен газ.

Под управлението на главния изпълнителен директор Скот Шефилд петролният производител се разрасна след редица сделки, в това число и мултимилиардните придобивания през 2021 г. на DoublePoint Energy и Parsley Energy.

Планираното придобиване от страна на Exxon ще бъде по-голямо от сделката от 2016 г., в която Shell закупи BG Group за 53 млрд. долара и стъпи на върха на глобалния пазар за втечнен природен газ.

През юли Exxon сключи сделка на стойност 4.9 млрд. долара изцяло в акции за придобиването на Denbury Inc. - малка петролна компания с мрежа от тръбопроводи за въглероден диоксид и подземно съхранение.

Целта на това придобиване беше да подсили зараждащия се нисковъглероден бизнес на Exxon.

Най-голямата петролна компания в САЩ първоначално отправи оферта изцяло в брой за Denbury, но в последния момент бяха предложени само акции.

Цената на акциите на петролния гигант се възстанови значително, след като падна до около 30 долара в началото на 2020 г., когато цените на петрола и природния газ се сринаха. Книжата на Exxon наскоро поскъпнаха до рекордните 120 долара за брой.