Централната банка на Зимбабве пусна на местния пазар дигитални токени, обезпечени с физическо злато. Те се наричат Zimbabwe Gold (ZiG) и имат статут на официално платежно средство в африканската държава, съобщава Coin Telegraph. 

Проектът беше представен от институцията още през април тази година. Всеки издаден цифров токен ще бъде обезпечен с физическо количество злато, съхранявано в резервите на банката. 

Институцията за първи път започна да издава физически токени, обезпечени със злато, още през 2022 г., като твърди, че те се приемат успешно от потребителите. 

Целта на физическите монети и нововъведения ZiG е да убедят местните инвеститори да влагат парите си в национални активи, а не в щатски долари. Тона обаче не е лесна задача в страна с трицифрена инфлация. 

"Издаването на обезпечените със злато цифрови токени има за цел да разшири наличните инструменти за запазване на стойността в икономиката, да подобри ликвидността на инвестиционните инструменти и да разшири достъпа до тях за обществеността“, заяви управителят на Централната банка на Зимбабве Джон Мангудя.

Цифровите токени могат да се съхраняват в портфейли или карти на e-gold, а също така могат да се търгуват в директни трансакции.

ZiG се продава в различни номинали, в зависимост от теглото на златния резерв. Така човек може да закупи 1 тройунция за 1910 долара или 0.1 тройунция за 191 долара. Според централната банка, на 28 септември инвеститорите са закупили еквивалента на 17.65 килограма злато в дигитални токени, като са платили за тях със зимбабвийски и щатски долари. Общото количество продадени ZiG от предишните търгове на дигитални токени възлиза на около 350 кг злато.

Зимбабве се бори с валутната нестабилност и растящата инфлация в продължение на повече от десетилетие. През 2009 г. страната прие щатския долар като своя официална валута в отговор на период на хиперинфлация, която направи местната валута практически безполезна. 

В опит да съживи местната икономика, Зимбабве въведе отново собствената си парична единица през 2019 г. Този ход обаче беше последван от възобновяване на нестабилността на валутния пазар.