В началото на месеца Каталин Карико спечели Нобелова награда за физиология и медицина заедно с Дрю Уайсман, чието проучване полага основите за създаването на мРНК ваксините срещу COVID-19 от страна на BioNTech-Pfizer и Moderna.

Кариерата на Карико може да послужи като урок по постоянство. Нейната работа, свързана с мРНК - генетичния пратеник, който изпраща ДНК инструкции за създаването на специфични протеини, често била подминавана.

По времето си в Университета на Пенсилвания тя има затруднения с получаването на безвъзмездно финансиране и сменя лаборатория след лаборатория. Въпреки че “е понижавана в длъжност четири пъти,” тя казва, че никога не се е замисляла да промени фокуса на работата си.

“Когато правех изследването, виждах, че то е обещаващо,” казва Карико пред CNBC. “През 1989 г. никой не смяташе, че мРНК може да бъде от полза.”

За нея постоянният, макар и малък напредък, осмисля дните, в които е работила до късно. “Усещах, че съм успяла, когато другите не ме смятаха за такава, защото контролирах това, което правех,” казва тя.

Нейната упоритост и увереност я правят не само добър учен, казва тя. Тези качества я правят и добър родител.

Нейната дъщеря Сюзън Франсия e двукратен олимпийски шампион по гребане. Тя има магистърска степен от Университета на Пенсилвания и диплома по бизнес администрация от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Когато хората задават на Карико въпроса как да балансират като нея между взискателната работа и отглеждането на дете, тя казва, че просто не трябва да помагат прекалено много. Вместо да глезите децата си, давайте пример.

Детето е част от семейството и има отговорности

Като подрастваща Франсия е атлетична, казва Карико, но не е изпъква в нито един спорт. Със своята височина от близо 190 см, много хора смятат, че би била добра на баскетбол. Това обаче не е е факт.

Подобна на своята майка обаче, тя е положително настроена и притежава постоянство. “Нейните награди бяха за ‘най-прогресиращ’ или ‘най-ентусиазиран’ играч”, казва Карико.

Тези качества, в крайна сметка, се оказват полезни, когато се присъединява като второкурсник към отбора по гребане в Университета на Пенсилвания, където се обучава в периода 2000 – 2004 г.

Впоследствие тя достига до националния отбор и печели златни медали на Олимпиадите през 2008 и 2012 г.

Успехите на Франсия не идват от това, че е записана на допълнителни курсове или на частните уроци, казва Карико. Те идват от това, че наблюдава хората около себе си, които са изпълнени с решителност и целеустременост.

“Наблюдавате как родителите ви се отнасят помежду си, как се отнасят към бабите и дядовците ви, към съседите и вашите приятели,” казва тя. “В училище наблюдавате как се държат учителите ви. Това е нещото, което ви оформя.”

Това да наблюдава как родителите ѝ се трудят усилено и запазват положителната си нагласа е по-важно за развитието на Франсия, отколкото всички ресурси, които могат да се купят с пари, смята Карико.

Децата също така изпитват чувство на гордост и независимост, когато имат известна самостоятелност, допълва тя.

“В 6 часа сутринта аз бях в лабораторията, защото трябваше да изпреваря задръстванията, а дъщеря ми знаеше, че трябва да стане, а понякога и да приготви закуска за съпруга ми, който работеше късни смени и се прибираше сутрин,” казва тя. “Детето е част от семейството и има отговорности.”

Децата възприемат навиците ви, а не думите ви, казва Карико. Най-добрият начин да отгледате издръжливо дете е самите вие да демонстрирате тази черта.