Google продължава работата си в посока създаването на бъдеще, в което хората няма да имат нужда от парола, за да влизат сигурно в профилите си.

Компанията обяви, че ще зададе т. нар. ключове за достъп (passkeys) като опция по подразбиране за личните профили в Google, след като е получила положителна обратна връзка.

Функцията ключове за достъп, която Google започна да използва през май, е по-безопасна и по-бърза алтернатива на паролите. Благодарение на нея, не се налага хората да помнят множество пароли, казват от Google.

Ключовете за достъп са по-сигурни, защото премахват възможността паролата ви да бъде открадната както чрез хакерска атака, така и ако неволно я споделите.

Ключовете за достъп използват лицево разпознаване, скенер за пръстови отпечатъци или PIN номер, което прави фишинг атаките неефективни при кражбата на пароли.

Дори и ако изгубите устройството си, някой ще има нужда от биометричните ви данни или PIN номер, за да получи достъп. Ключовете за достъп използват криптография, която е способна да установи, че устройството разполага с ключ, а той може да бъде достъпен единствено чрез биометрична информация или PIN номер.

“Ще ви държим в течение къде другаде можете да започнете да използвате ключове за достъп в други онлайн акаунти,” се казва в блогпоста на Google.

“Междувременно, ще продължим да насърчаваме индустрията да се насочи към ключовете за достъп, което да направи паролите рядкост, а крайна сметка и отживелица. Потребителите, които предпочитат пароли, могат да откажат да използват ключове за достъп", информират от компанията.

Все по-голям брой приложения и компании използват ключове за достъп. YouTube, Search, Maps, Uber и eBay вече позволяват на хората да достъпват профилите си чрез тази опция.