Макар цените на горивата у нас да се движат почти без изменение през последния месец, повишението им е много вероятно, ако стойността на петрола на световните борси премине границата от 100 долара за барел.

Ръст в цените на горивата би предизвикал скок на инфлационните нива, както и допълнителен натиск върху редица бизнеси, зависещи от транспортни услуги.

Какви са средните цени на горивата у нас и как се съпоставят спрямо останалите държави от ЕС?

Бензин

България е на четвърто място в класацията на страните от ЕС с най-евтин бензин, сочат данни на Globalpetrolprices. Средната му цена у нас е 1.44 евро - малко по-скъпо, отколкото в Румъния, където горивото се продава за 1.433 евро.

Най-евтин бензин купуват в Малта и Полша, където литър А95 се продава на дребно за 1.34 и 1.328 евро, - с около 8% по-малко от цените у нас. На обратния полюс са Нидерландия и Финландия, където литър бензин струва съответно 2.10 и 1.98 евро. 

Близо до границата от 2 евро е стойността на горивото в Дания (1.95 евро), Италия (1.94 евро) и Гърция (1.93 евро).

Дизел

Полша оглавява класацията на страните с най-евтин дизел в ЕС със средна цена от 1.329 евро. Горивото у нас се продава за 1.45 евро, с което България заема втората позиция. С близо 11 цента по-скъпо е то в Румъния.

Дизелът е най-скъп в Швеция (2.14 евро) и Финландия (2.02 евро). Около 1.90 евро е цената му в Нидерландия, Франция и Италия.

Пропан-бутан

Потребителите в Литва купуват най-евтиния пропан бутан в ЕС. Цената му от 0.592 евро е малко по-висока от тази у нас (0.596 евро), което отрежда второто място на България и в тази класация.

Евтин пропан бутан може да се купи още в Чехия, Полша и Румъния, докато най-скъп е той в Швеция (1.21 евро) и Германия (1.03 евро).