След като падна под 70 долара за барел в началото на лятото, цената на американския лек суров петрол непрекъснато върви нагоре.

Миналата седмица тя надхвърли 90 долара за първи път от година насам и няма признаци, че покачването ще се забави в близко бъдеще, пише Forbes. 

По-нататъшните увеличения биха повлияли отрицателно на потребителите, особено по отношение на бензина и транспортните разходи.

Въпреки че повишаването на лихвените проценти на Федералния резерв помогна за ограничаване на инфлацията, фактори - като динамиката на доставките на петрол, са извън техния контрол.

Нарастващите цени на "черното злато" поставят в опасност опитите на Фед да създаде меко кацане за икономиката.

Подобни тенденции се забелязват не само в Съединените щати. У нас цената на безнин А95 в момента се движи около 2.85 лева за литър, а на дизела - около 2.90 лева за литър.

В началото на юни цените се движеха съответно на нива от 2.55 и 2.45 лева за литър, тоест поскъпването за последното тримесечие е с около 20%. 

Ако цените се задържат устойчиво на тези нива или ако прехвърлят границата от 3 лева за литър, инфлационният натиск може да се завърне и за българските потребители, тъй като обикновено поскъпването на горивата се прехвърля върху много други стоки и услуги. 

Неизбежно ли е връщането към нивата от 100 долара за барел? 

Преди пандемията от COVID-19 американският лек суров петрол се търгуваше предимно в диапазона между 50 и 60 долара за барел.

След избухването на пандемията в началото на 2020 г. търсенето на горива се понижи, което доведе до рязък спад на цените, а добивът на петрол в САЩ падна с 3 милиона барела на ден.

Но търсенето се възстанови по-бързо от очакваното, докато предлагането изоставаше. Този дисбаланс предизвика покачване на цените на петрола, което продължава вече втора година. 

Руската инвазия в Украйна и свиването на доставките

Много държави забраниха вноса на руски петрол след нахлуването на руската армия в Украйна през февруари 2022 г. Премахването на този източник за доставка тласна петрола над 100 долара за барел през пролетта и лятото на 2022 г.

САЩ отговориха, като освободиха рекордно количество петрол от Стратегическия петролен резерв и временно увеличиха износа си. От началото на руската инвазия 235 милиона барела петрол, или 40% нивото на резерва преди войната, са освободени.

Това несъмнено помогна за понижаването на петрола под 100 долара за барел, защото засили доставките на пазара. Впоследствие цената падна до под 70 долара през пролетта на 2023 г.

Но освобождаването на резерва беше оценено като рисков ход, защото ОПЕК може просто да ограничи добивите си, за да компенсира увеличението на доставките от американския държавен резерв. И картелът направи точно това, припомня Forbes. 

Неотдавнашното решение на държавите износителки да удължат съкращенията до 2023 г. изненада пазарите и повиши цените, но големите производители на петрол винаги се стремят към повишаване на цените на петрола до възможно най-високи нива, но без това да предизвика глобална икономчическа рецесия.

Удължаването на съкращенията на производството е възходящ сигнал за петрола, което привлича на пазара повече спекуланти.

Освен това опустошителните наводнения в Либия, която е един от 20-те най-големи производители на петрол в света, попречиха на износа на страната за световните пазари.

Какви са очакванията?

От страна на предлагането, производството в САЩ продължава да расте и почти сигурно ще постави нов рекорд тази година. Но това просто не е достатъчно, за да "засити" нарастващото глобално търсене в комбинация с намаляването на производството от ОПЕК и съюзниците им.

От друга страна, наближава сезонът на по-ниско търсене на горива в САЩ, което, в комбинация с нарастващото производство в страната, вероятно ще поддържа американския пазар добре снабден.

Това би трябвало да смекчи покачването на цените, но петролът от сорта брент, който е по-представителен за глобалния пазар, вероятно ще поскъпва с по-бързи темпове. 

Тъй като петролният резерв на САЩ е силно изчерпан, администрацията на президента Джо Байдън има ограничени възможности да отговори на по-нататъшните скокове на цените.

А ако Русия и Саудитска Арабия искат цената на "черното злато" да се повиши над 100 долара за барел, което би навредило на президента Байдън в навечерието на презстоящата изборна година, те имат силата и възможностите да го направят.  
 
Ако няма промяна в позицията на ОПЕК и съюзниците на картела, петролът може да продължи да се повишава, създавайки сериозни предизвикателства за контрола на инфлацията и икономическата стабилност.