В разхвърляната централа на Character.AI в Пало Алто, Калифорния, служителите на пръв поглед изглежда, че работят усърдно, залепени за компютърните си екрани.

Вместо да програмират обаче, много от тях са погълнати от оживени групови чатове със свои колеги и чатбот персонажите с изкуствен интелект (AI), с които Character е известна.

Сега, благодарение на новата функционалност за групови чатове, която компанията пусна миналата седмица, те си говорят с приятели от работа и ботове, които всеки може да създаде, за да предизвика илюзията, че всъщност разговаряте с Наполеон Бонапарт, Тони Старк или Луцифер.

“Новата функционалност е толкова добра, че хората понякога спират да работят, за да я използват,” казва пред Forbes съоснователят на компанията Даниел де Фрейтас.

Де Фрейтас, който е президент на компанията, е особено пристрастен към събирането на членове от различни екипи, за да играят на Ship AI - чатбот, програмиран, за да се държи като текстово базирана приключенска игра, която позволява на участниците в групов чат да си представят, че са астронавти, изследващи открития космос.

Функционалността за групови чатове е най-новият ход на Character.AI от залога на съоснователя и главен изпълнителен директор Ноам Шазиър, че хората ще искат да си общуват с най-различни чатбот персонажи вместо с един всеобхватен AI спътник.

Позволявайки на абонатите на компанията, които плащат по 9.99 долара на месец, да общуват помежду си и с някои от 18-те милона AI бота едновременно, Character се надява да се наложи като предпочитаното приложение за развлечения, в основата на които стои изкуственият интелект, докато в същото време допълва непосредствените си приходи.

Шазиър казва, че след “известен период от време,” компанията планира да направи тази функционалност безплатна, “защото целта ни е да предоставим възможности на всеки с общ изкуствен интелект (AGI)”.

Подкрепена от близо 200 млн. долара, набрани от компании за рисков капитал, сред които и Andreessen Horowitz, и оценена на 1 млрд. долара при кръга за набиране на средства през март, Character.AI смая стартъп общността с ангажираността на нейните потребители.

От компанията твърдят, че регистрираните потребители, които изпращат поне по едно съобщение в даден ден, прекарват средно по два часа в платформата.

От пускането ѝ през септември 2022 г. 20 милиона потребители са се регистрирали в Character.AI, въпреки че трафикът на сайта намалява от достигнатия през май 2023 г. връх, сочат данни на SimilarWeb.

Говорителят на Character.AI Роза Ким твърди, че общият трафик, който включва и използването на мобилното приложение, се е увеличил в този период.

Също през май стартъп компанията започна монетизация посредством абонаментна услуга, която предоставя на потребителите достъп до платформата ѝ (сървърите често са претоварени и тези, които не са абонати, трябва да чакат по-дълго) и ранен достъп до нови функционалности.

Функционалността за групов чат, която от Forbes изпробват, е все още елементарна. В първата версия на груповия чат на Character.AI потребителите могат да си говорят, както във всяка платформа.

За бъде предизвикан отговор на бот обаче, потребител трябва ръчно да избере иконката на съответния бот или иконата на зарче, която избира на произволен принцип един от ботовете в групата, за да даде отговор.

Ботовете могат да отговарят на потребителски въпроси, както и на въпроси помежду си (макар че в последния случай ботът трябва да бъде избран от човек, за да отговори).

Тази функционалност е налична само в мобилното приложение на Character.AI, а чатботовете отговарят само на последното съобщение от човек потребител.

Съоснователите на компанията казват, че скоро предстоят продуктови актуализации с по-добра функционалност.

Използваният изкуствен интелект също предстои да се подобри драстично, казва Шазиър, защото компанията започва да получава поръчаните “много хиляди” графични процесори H100 от новата линия на Nvidia след забавяне от няколко месеца заради проблеми с веригата на доставките.

Компанията планира да използва чиповете, за да обучава нови големи езикови модели, казва той.

Част от неотложността за пускането на продукта сега, преди новият модел да е готов, може би е свързана с няколкото инструменти с генеративен AI, пуснати от Meta в края на септември.

В интервю за Forbes миналия месец Марк Закърбърг очерта визия за пускането на AI “персонажи”, свързани с различните продукти на неговата компания. “Ще можете да разговарят с тях в WhatsApp, Messenger и Instagram, а те ще бъдат под формата на аватари във виртуалната реалност,” заяви той.

Сред тях е AI помощник на име “Meta AI” и 28 други персонажи, с които потребителите могат да разговарят в групови чатове. “Това изглежда познато,” гласеше съобщение от профила на Character.AI в Twitter след изявлението на Meta.

Шазиър заяви, че по функционалността за групов чат се е работело няколко месеца пред изявлението на Meta и той гледа на насочването на Закърбърг към тази сфера на нещо като комплимент.

Де Фрейтас и Шазиър се запознават, докато работят като AI инженери в Google, където заедно разработват ранен голям езиков модел, който впоследствие става основата на Bard.

През 2021 г. те напускат компанията и основават Character.AI, което се случва година преди общественият интерес към AI да нарасне, след като OpenAI представи ChatGPT. Google представи своя чатбот Bard през февруари.

Въпреки това, Character.AI продължава да проправя своя ниша. По-голяма част от ботовете на стартъпа са създадени от потребителите ѝ, които могат да качват примери на това какво искат персонажът да казва и да предоставят обратна връзка на модела с цел усъвършенстването му, казва Шазиър.

Компанията има конкуренция в лицето на други стартъпи, като Replika и Chai, но този сегмент до голяма степен оставаше без присъствието на големи технологични компании до изявлението на Закърбърг през миналия месец. Шазиър обаче твърди, че не се притеснява от тази конкуренция.

“Ние се конкурираме с развлекателната индустрия, която е оценявана на 2 трлн. долара (игри, книги, филми и т.н.), защото хората искат много от едни и същи неща, като забавления, социално изживяване и интересно съдържание. Тези неща са сходни, независимо дали повече компании забелязват нашата сфера,” казва той.

До момента чатботовете на Character.AI се базират на един и също модел, който е обучен през лятото на 2022 г. с 1 000 графични процесора A100 от Nvidia.

След пълното изпълнение на поръчката стартъп компанията ще може да обучава нови AI модели върху 40 пъти количеството изчислителна мощ на настоящия модел, казва Шазиър.

От Character.AI залагат, че новите ѝ модели ще приближат технологията ѝ повече до AGI, разширявайки диапазона на сферите на използване извън развлеченията. За Шазиър това е една от причините да не се притеснява от намаляващия трафик.

“Наистина смятам, че въодушевлението около изкуствения интелект не е достатъчно голямо, защото нещата, които ще са възможни в идните години, ще бъдат наистина впечатляващи, в сравнение с това, което е възможно сега,” казва той.

Това важи и за груповите чатове на Character.AI. След време ботовете в груповите чатове ще могат да отговарят автоматично на съобщенията на хора, казва той.

В бъдеще измислен AI персонаж ще може “просто да се намеси и да каже нещо, което ще ви сближи с друг човек. Мисля, че когато това се случи, моментът ще е магически.”