Ferrari е започнала да приема плащания в криптовалути за своите луксозни автомобили в САЩ и ще продължи тази практика в Европа след получени запитвания от свои заможни клиенти, заяви търговският директор на компанията пред Reuters.

Повечето компании от т нар. сини чипове избягват криптовалутите, тъй като волатилността при биткойна и други токени ги прави непрактични за търговия. Разпокъсните регулации и енергоемкостта също попречиха на разпространението на криптовалутите като начин за разплащане.

Сред тях е и производителят на електромобили Tesla, която през 2021 г. започна да приема плащания в биткойни, преди главният изпълнителен директор Илон Мъск да спре тази практика поради опасения за околната среда.

Главният маркетингов и търговски директор на Ferrari Енрико Галиера заявява пред Reuters, че при криптовалутите са положени усилия за намаляването въглеродния отпечатък посредством въвеждането на нов софтуер и използването на повече енергия от възобновяеми източници.

"Нашата цел е да постигнем въглероден неутралитет до 2030 г. по цялата ни верига на стойност е абсолютно потвърдена," казва Галиера.

От Ferrari казват, че решението е дошло в отговор на запитвания от пазара и от дилъри, тъй като много от клиентите на компанията са инвестирали в криптовалути.

"Някои от тях са млади инвеститори, натрупали състояние от криптовалути," казва Галиера. "Други пък са по-традиционни инвеститори, които искат да диверсифицират портфейлите си."

И докато някои криптовалути - като етера, която е втората най-голяма по пазарна капитализация, подобриха енергийната си ефективност, биткойнът все още търпи критики заради енергоемките начини, по които се добива.

Ferrari е доставила над 1 800 автомобила за региона, в който попада и САЩ, през първото полугодие на 2023 г.

Галиера не посочва колко автомобила очаква да продаде компанията срещу криптовалути. Според него подадените поръчки за автомобилите на Ferrari вече покриват производството доста напред през 2025 г., но компнията иска да изпробва и тази разширяваща се сфера.

"Това ще ни помогне да се свържем с хора, които не са непременно наши клиенти, но могат да си позволят автомобил Ferrari," казва той.

Италианската компания, която продаде 13 200 автомобила през 2022 г. на цени, започващи от малко над 200 000  евро за брой и достигащи 2 млн. евро, планира да въведе схемата за плащания с криптовалути и в Европа до първото тримесечие на следващата година, а след това и в други региони, където криптовалутите са законно средство за разплащане.

Европа, Близкият изток и Африка е най-големият регион за Ferrari, допринасяйки с 46% от общите доставки на компанията през първото полугодие на 2023 г.

"Интересът в САЩ и Европа е еднакъв, не виждаме големи разлики," казва Галиера. Китай пък е сред страните, в които използването на криптовалути е ограничено.

От Ferrari са се обърнали към една от най-големите компании за разплащания с криптовалути – BitPay, за първоначалната фаза в САЩ и ще приемат плащания в биткойни, етер и USDC.

Италианският производител на луксозни спортни автомобили може да използва други компании за обработвания на плащания с криптовалути в различните региони.

"Цените няма да се променят, няма да има допълнителни такси, ако плащате с криптовалути," казва Галиера.

Bitpay ще конвертира незабавно плащанията в криптовалути в традиционни пари от името на дилърите на Ferrari, така че те да бъдат защитени от цеовите колебания.

"Това беше една от основните ни цели – да избегнем това ние и нашите дилъри да обработваме директно криптовалути и да бъдем защитени от техните големи ценови колебания," Galliera said.

От BitPay пък ще гарантират, че виртуалните валути идват от легитимни източници и не са придобити чрез незаконна дейност или пък не се използват за изпиране на средства от престъпления или с цел укриване на данъци.

Според Галиера, повече дилъри на компанията в САЩ вече са се присъединили или предстои да го направят към схемата за плащания с криптовалути.