Опашките от кораби в израелските пристанища нарастват на фона на подготовката за наземната военна операция в Ивицата Газа, контролирана от Хамас.

Израел се зарече да унищожи Хамас като отмъщение за бруталната атака, при която бойците на палестинската групировка нахлуха в израелски градове, стреляйки по цивилни и взимайки десетки заложници.

Израел беше подложен на тежък ракетен обстрел, включително в южната част на страната, което доведе до затварянето на пристанището Ашкелон - най-близкия терминал до Газа, съобщава Ройтерс.

Пристанището наложи ограничения върху транспортирането на опасни материали, което доведе до забавяне на обработката и при останалите товари.

От порта посочиха, че продължават да работят нормално дори по време на война и че са готови да продължат да снабдяват икономиката на Израел с всичко необходимо, за да се гарантира, че населението на страната не изпитва недостиг.

Най-малко три кораба за товарни контейнери и сухи насипни товари изчакват във водите край Ашдод, а още три кораба, включително петролен танкер и контейнеровоз, са се насочили към пристанището.

Около 13 кораба в момента са акостирали в Ашдод, показват данните на платформата за проследяване на кораби и морски анализи MarineTraffic. Най-малко три натоварени кораба за насипни товари изчакват край Хайфа в Северен Израел. Хайфа и Ашдод са най-големите пристанища в страната. 

Пристанището на Хайфа обяви в неделя, че работи непрекъснато.

"Дейността е засилена до възможно най-голяма степен, в рамките на оперативните и човешките ограничения, за да се приемат товари от всякакъв вид, включително и такива, които са отклонени от Ашдод и разтоварени в Хайфа“, се посочва в официалното съобщение.

Водещата компания за превоз на контейнери MSC заяви миналата седмица, че времето за чакане в Ашдод е увеличено поради засилените проверки за сигурност и недостига на работна ръка.

Министерството на икономиката на Израел посочи миналата седмица, че изпитва недостиг на хора, който затруднява транспортирането и попълването на запасите поради по-високото потребление, въпреки че засега няма дефицит на стоки. Властите призоваха хората да не се презапасяват с храна.

"Ще има нулева толерантност към повишаването на цените", казаха от министерството.

Времето за изчакване на акостиращите кораби в Израел традиционно е много по-дълго, отколкото в други пристанища. През последните години правителството приватизира своите пристанища и отваря нови, в опит да увеличи конкуренцията и ефективността.

Ставките за военно застраховане на морската пехота са скочили повече от десет пъти след атаките миналата седмица и някои застрахователи преразглеждат разпоредбите за покритие за Ашдод, въпреки че Хайфа за момента остава незасегнато, казаха източници от индустрията.

Докато пристанищата на Ашдод и Хайфа представляват само 0.4% от глобалния трафик на контейнери, всяко разширяване на военните действия отвъд границата на Израел може да създаде рискове за жизненоважни точки на корабоплаването в региона, според анализ на логистичната платформа Container xChange.

"Суецкият канал - критичен воден път за различни търговски кораби, включително контейнеровози, може да се сблъска с прекъсвания. По подобен начин може да бъде засегнат и Ормузкият пролив - гръбнак за петролното корабоплаване.

Степента на тези ефекти обаче до голяма степен ще зависи от разширяването и продължителността на конфликта“, коментира пред Ройтерс изпълнителният директор на Container xChange Кристиан Рулофс.