Ескалацията на напрежението в ивицата Газа след нападението на групировката Хамас на израелска територия е най-силната за последното десетилетие.

Много икономисти се опасяват, че освен огромните човешки жертви, които взима конфликтът, той може да има и колосални икономически последствия, пише darik.bg. 

Петролът поскъпна заради опасенията от нова дестабилизация на Близкия изток, а ако конфликтът се разшири и на други места (каквито закани вече бяха отправени от Иран и подкрепяната от ислямската република групировка Хизбула, базирана в Ливан), реакцията на пазарните участници може да е и още по-силна. 

Как обаче това може да се отрази на България? 

"Израел е на 11-о място у нас по размер на инвестициите сред общо 79 държави, развиващи бизнес в страната към края на 2022 г. Израелските компании са създали общо 7200 работни места у нас, а оборотът им само за 2021 г. възлиза на 2 милиарда лева.

Те са най-широко представени в IT индустрията, където работят 35% от тях, като след нея се нареждат търговията, недвижимите имоти и производството", коментира за Darik Business Review Людмил Стойчев от независимата агенция за пазарни и бизнес изследвания CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. 

По думите му 73% от израелските компании у нас са базирани в София, като основната им дейност е продажбата на услуги. 

У нас има и много технологични фирми, които работят с партньори от Израел в областта на технологичните разработки, софтуерните продукти и др. 

"Едва ли конфликтът в ивицата Газа ще има дългосрочни икономически ефекти, особено за България. Притеснителното е дали технологичният сектор в Израел ще успее да се възстанови и да продължи да привлича инвестиции, тъй като през последните години страната се утвърди като един от най-големите технологични и стартъп центрове в света", коментира още Людмил Стойчев. 

Някои от компаниите в IT сектора обаче вече усещат проблемите, свързани с напрежението в Израел, при комуникацията със своите служители, клиенти и партньори.

Несигурността в страната може да забави много проекти, имайки предвид, че в момента Израел провежда най-мащабната мобилизация в историята си. 

По данни на Bloomberg, част технологичните компании в Израел, които работят за външни клиенти в Европа и САЩ, са спрели поне временно своите проекти.

Освен това, в палестиниските територии също има компании от IT сектора, които са тясно свързани с бизнеса в Израел. За тях затрудненията могат да бъдат още по-сериозни. 

Ефектите върху туризма

Сред засегнатите сектори у нас се очаква да бъде и туризмът, тъй като през последните години българските туристически дестинации приемат все повече гости от Израел.

След събитията от 7 октомври обаче много авиокомпании отмениха полетите си до Израел, а правителствата отправят предупреждения към гражданите си да не пътуват към региона.

"Във възникналата изключително тежка ситуация има нужда от статегия, мислене и подход, които Мистиреството на туризма и държавата трябва да демонстрират.

Израелските туристи са важни за нас по много причини, включително културни, исторически и такива, свързани с традиционно приятелските отношения между България и Израел.

Потенциалът за развитието на този туристически пазар беше огромен и ние имахме увереност в положителния тренд, но сегашната ситуация променя всичко", коментира пред Darik Business Review изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова.

По думите ѝ, сигурността е фактор номер едно в туризма, независимо от всички други предпоставки за привлекателността на една държава. И когато сигурността е разрушена като даденост, тя предопределя изключително негативни последствия. 

Тя каза още, че туризмът може да свърже най-отдалечените точки на света, но е и най-добрата платформа за постигане на сближаване, дори след години на политически, военни и други конфликти. 

"Туризмът е втората сцена на дипломацията и неговата роля в България, от гледна точка на държавната политика, е абсолютно подценена и неразвита", заяви изпълнителният директор на Националния борд по туризъм.

Полина Карастоянова призовава Министерството на туризма и българската държава да се погрижат не само за нашите сънародници в Израел, които искат да се върнат в България, но и за израелските граждани, които имат нужда от закрила.

"Имаме всички предпоставки и причини да поканим израелски граждани, които са загубили домове и близки, аналогично на начина, по който се отнесохме към украинските граждани.

Време е да поскъпим човешки като държава и като народ. Озадачена съм, че министърът на туризма няма позиция по този въпрос", коментира още Карастоянова.