Преди повече от 1000 години дърворезбари в днешна Дания са настроили длетата си, за да гравират рунически камъни – паметници на викингски лидери, назоваващи техните дела и постижения.

Две групи рунически камъни споменават жена на име Тира, а нов анализ на резбите предполага, че руните върху двата комплекта камъни са изписани от един и същи майстор и се отнасят за една и съща жена: викингска кралица със значителна власт.

Изследователи от Дания и Швеция използват 3D сканирания, за да анализират изсичанията върху руническите камъни, откривайки издайнически улики, които маркират индивидуалния стил на човека, който ги е издълбал.

Многократното споменаване на името Тира от този резбар – рядко явление за жените от епохата на викингите, предполага, че тя е могъщ суверен, който вероятно е изиграл ключова роля в раждането на датското кралство, съобщават учените в списание Antiquity, цитирани от CNN.

Един набор от руни идва от двойка паметници, известни като Jelling, издигнати в град Джелинг около 965 г.

По-големият от тях е наречен „датски акт за раждане“, тъй като това е първият паметник, който назовава района, след като населението му се е обърнало към християнството, според Националния музей на Дания в Копенхаген.

И двата рунически камъка Jelling назовават кралска фигура: кралица Тира, майка на тогавашния управляващ крал Харалд Блутут.

По-малкият камък е издигнат в нейна чест от нейния съпруг (и баща на Харалд) крал Горм, наричайки я „силата/спасението на Дания“ (или „украшението на Дания“, в зависимост от превода, отбелязват изследователите в проучването). Харалд поръчва по-големия камък, за да почете и двамата си родители.

В друг набор от четири паметника от епохата на викингите, известни общо като групата Bække-Læborg, два рунически камъка споменават жена на име Тира.

Тези камъни са свързани с резбаря Равнунге-Тю, но експертите не са единодушни дали тази Тира е била майката на Харалд, казва водещият автор на изследването д-р Лисбет Имер, куратор и старши изследовател в Националния музей на Дания, специализирана в изучаването на руни и древни надписи.

Преди новото проучване не е известно кой е издълбал камъните Jelling. Потвърждаването, че техният дърворезбар е Равнунге-Тю ще засили връзката между Jelling и Bække-Læborg, казва Имер за CNN.

Въпрос на стил

Някои детайли в древните рунически камъни, които показват индивидуалния стил на дърворезбаря, са видими за окото на обучен експерт, като езика или основната форма на руните. Други подробности са по-трудни за откриване, според Имер.

„Това, което не можете да видите с просто око, е техниката на дърворезба“, допълва тя.

За да разгледат по-отблизо резбите, изследователите сканират камъните и създават 3D цифрови модели, след което измерват вдлъбнатините на руните със софтуерен инструмент, който претегля променливи, като ъгъл, дълбочина и ритъм на рязане.

Заедно тези променливи могат да създадат уникален профил на дърворезбар.

„Всеки дълбач на руни има свои собствени двигателни умения и държи инструментите под определен ъгъл, удря с определена сила“, казва Имер. „Моторните умения са индивидуални и други хора не могат да ги копират.“

Когато изследователите сравняват руни от Jelling 2 (по-големия от двата камъка) и Læborg от групата Bække-Læborg, те откриват поразителни прилики, като височина на руните, праволинейност на основните щрихи и дължина и разположение на различните изображения.

Така че, ако руническият камък Læborg е дело на Равнунге-Тю, то Jelling 2 вероятно също е такъв, казва Имер. Това би означавало, че кралица Тира, споменавата и на двете групи камъни, е едно и също лице, заключават авторите на изследването.

През последните години археолозите преразглеждат предишните тълкувания на погребенията на викингските войни като изключително мъжки, откривайки, че викингските жени също са били бойци.

Новите открития добавят към историческата картина влиятелни викингски жени, заемащи видни роли в държавата, както и на бойното поле. „Това изследване подчертава как жените от епохата на викингите са получавали властта чрез политика и покровителство, а не само чрез насилие“, казва Крос.

Нещо повече - фактът, че Тира е спомената на четири рунически камъка, предлага убедителни доказателства за нейната важност, добавя Имер. По-малко от 10 рунически камъка в Дания от предхристиянската епоха изобщо споменават жени - и четири от тях са посветени на кралица Тира.

„Руническите камъни в Дания са издигани предимно в чест на мъже, но Тира е отбелязана върху повече подобни, отколкото всеки друг човек в страната от епохата на викингите“, казва Имер. „Тя трябва да е имала изключителна власт и социална позиция.“