Венеция може да е известна като La Serenissima („много спокойна“ в превод от италиански), но сблъсквалите се с нейните чайки определено няма да са съгласни.

Птиците са скандално известни с това, че крадат храна от всеки, който е достатъчно наивен, за да се храни навън, спускат се по терасите на кафенета, чупят съдове, грабват сандвичи от ръцете на разхождащите се и с удоволствие хапят всички пръсти, които им се изпречат на пътя.

Сега крилатите престъпници отиват и по-далеч, причинявайки едночасово спиране на работата и два часа хаос на летището в града.

Летище Marco Polo във Венеция, разположено на север от града, с писта, прилежаща към лагуната, е петото най-натоварено в Италия и най-голямото в северната част на страната извън района на Милано, посочва CNN.

Но в петък сутринта всички операции спират, когато ято чайки се събират в края на пистата. Полетите между 9.54 ч. и 10.45 ч. са отменени, потвърждава говорител на аеропорта. 12 входящи полета са пренасочени към други летища в Северна Италия: Тревизо, Верона, Триест и Милано.

Докато Тревизо е на 30 минути пътуване с автобус, за пренасочените към Триест и Милано това означава пътуване от два до три часа до Венеция.

Докато „големите птици“ на авиокомпаниите се отклоняват към летища без чайки, персоналът на SAVE – оператора на венецианския аеропорт, прилага стандартната си процедура срещу чайките.

На летището във Венеция е нает сокол, който да разпръсне около 200-те птици. Използвани са и „щадящи фауната акустични възпиращи средства“, според изявление на летището. След като соколът свършва работата си, аеропортът се връща към нормални операции в 11.20 часа.

Венеция не е единственото летище в района, което държи постоянно соколар на работа. Тревизо, на около 22 км навътре от лагуната, също използва такъв. Верона, която е на около 96 км, не страда от мародерските набези на чайките.

Ятата птици около летищата могат да бъдат много опасни за самолетите. „Сблъсъците с птици“, както са известни, могат да причинят повреда на двигателя и дори катастрофи.

Фаталните катастрофи на полет 375 на Eastern Air Lines през 1960 г., излитащ от Бостън, и полет 604 на thiopian Airlines, кацащ в Адис Абеба през 1988 г., се дължат на сблъсъци с птици.

Дори Ryanair - европейската авиокомпания с най-добро досие по безопасност, има сблъсъци с пернатите. През 2008 г. полет от Франкфурт до Рим блъска ято скорци на приближаване към летище Ciampino.

И двата двигателя блокират и докато самолетът се приземява безопасно, двама членове на екипажа и осем пътници са откарани в болница. Самолетът Boeing 737 пък излиза от употреба.

Може би най-известният сблъсък с птици е полетът на US Airways през 2009 г., летящ от LaGuardia в Ню Йорк до Шарлот и командван от Чесли „Съли“ Съленбъргър. Самолетът ударя ято канадски гъски при излитане и екипажът е принуден да се приводни аварийно в река Хъдсън.