Слабият пазар на криптовалути се клатушка през есента, а зимата наближава.

Дългоочакваното пускане в САЩ на група борсово търгувани фондове (ETF), които следят представянето на етера, предложи нови доказателства за неблагоприятната ситуация в период, в който инвеститорите бягат от риска - на фона на мрачните икономически перспективи и войните в Украйна и Близкия изток.

Пуснатите на 2 октомври на пазара шест борсово търгувани фонда (ETF), които предлагат експозиция към фючърсни контракти на етера, са привлекли едва под 10 млн. долара през първата седмица, сочат данни на CoinShares.

Продуктите на Етериума, като цяло, отчитат отлив от 7.5 млн. долара за седмицата до 13 октомври.

"Времето за старта на ETF-ите трудно можеше да е по-неподходящо", казва пред Reuters Ветле Лунде, старши анализатор в K33 Research.

В седмицата, в която се пада 2 октомври, доходността по щатските държавни ценни книжа скочи до най-високите си нива от десетилетия, а инвеститорите теглеха пари от по-рискови активи на фона на очакванията, че лихвените проценти ща останат по-високи за по-дълго време.

Цената на етера пада с 5% от началото на месеца, а пазарната капитализация на пазара на криптовалути се е свила от 1.15 трлн. до 1.12 трлн. долара, според CoinGecko.

Стойността на търговията с ETF фючърсите на етера остава под 2 млн. долара в първия ден, според K33 Research. За сравнение, ProShares Bitcoin Strategy ETF - първият фонд, който следва фючърсите на биткойна, отчете 570 млн. долара входящи потоци в първия ден от търговията си през октомври 2021 г.

Разликата с пуснатите в разгара на криптоманията през 2021 г. борсово търгувани фондове показва как институционалните инвеститори, които бяха в основата на голяма част от търсенето тогава, са се оттеглили от дигиталните активи на фона на все по-неясната макроикономическа картина.

Крипто ETF-ите отчитат забавяне на дейността от месеци, като Лунде отбелязва, че свързаните с биткойна отчитат нетен отлив в размер на 11 157 биткойна в периода 1 август – 3 октомври.

Подобни фондове са предпочитани от много от традиционните инвеститори, тъй като предлагат по-лесен достъп през редовни фондови борси без необходимостта човек да притежава директно криптовалути.

IDX Digital Assets позиционира инвестициите си по-отбранително, докато няма повече яснота около политиката на Федералния резерв и вероятността от рецесия, казва Бен Макмилан, главен инвестиционен директор на компанията.

"Инвеститорите затварят люковете и търсят начини да направят портфейлите си по-отбранителни," казва Макмилан. "Спекулативните активи, дори и такива с убедителни аргументи в полза на растеж, сега са с много по-малък приоритет."

Обратно към биткойна

Статутът на биткойна на оригинално "дигитално злато" до известна степен му оказва подкрепа, като най-популярната криптовалута се представя по-добре от етера и поевтинява с около 2% този месец.

Насочените към биткойна борсово търгувани фондове отчитат входни потоци в размер на 43 млн. долара за седмицата, в която попада 2 октомври, а делът на биткойна от пазара на крипвовалути се покачва от от 47 на 48%.

Цената на етера нараства с 32% през годината, изоставайки в сравнение с тази на биткойна, която бележи повишение от над 70%.

Пуснатите наскоро ETF-и на ProShares, VanEck и Bitwise, които следват само фючърсите на етера на Чикагската стокова борса (CME), отчитат по над 6% спад от старта на търговията с тях.

ProShares и Bitwise също така пуснаха фондове, които следват комбинация от фючърси на биткойна и на етера, докато Valkyrie Funds преобразува своя биткойн ETF и той вече предлага експозиция към биткойна и етера.

Този тип фондове с двойна експозиция се представят по-добре, като тези на Bitwise и ProShare губят по около 3%, а фондът на Valkyrie бележи ръст от 0.3%.

Макмилан от IDX отбелязва, че въпреки че реакцията на ETF-ите, следващи фючърсите на етера, не е впечатляваща, фактори, като използването на блокчейна на Етрериума от страна на големи финансови компании при токенизирането на активи, биха могли да върнат инвеститорите "на масата".

"В момента макроикономическата ситуация доминира над всичко", допълва той.