Световната търговска организация организира работна група, която има за цел да разработи методология за определяне на глобалните цени на въглерода, съобщава Ройтерс. 

"Така ще се гарантира, че плановете за данъчно облагане на вноса, въз основа на неговия въглероден отпечатък, няма да наказват несправедливо развиващите се страни", заяви генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала.

Тя добави, че глобалната цена на въглерода е важна, за да позволи на развиващите се страни да запазят своята конкурентоспособност. Европа въвежда данъци върху вноса въз основа на въглеродните емисии на определени стоки, като част от усилията за борбата с изменението на климата.

Някои членове на СТО, според Оконджо-Ивеала, гледат на данъка като на протекционистка мярка, докато други нямат инструменти, с които да определят цената на въглеродните емисии на своя износ.

"Това, което се опитваме да направим, е да разработим методология за глобалната цена на въглерода, която всеки да може да приеме“, заяви Оконджо-Ивеала.

Тя каза, че по време на срещите на Межденародния валутен фонд и Световната банка в Маракеш миналата седмица е предложила многостранна работна група за създаване на глобална методология за ценообразуване на въглеродните емисии.

"Всички финансови министри приеха да се сформира тази работна група и аз ще я инициирам, защото искам нашите страни да имат подход и методология, които да им позволят да преговарят с развитите икономики“, добави тя.

По думите ѝ, африканските държави в миналото са генерирали приблизително 3% от глобалните емисии, поради което е особено важно да се избягва санкционирането им заради стремежа на Европа към бъдеще с по-ниски въглеродни емисии.

Европейската комисия заяви, че граничната такса е в съответствие с правилата на Световната търговска организация.

Оконджо-Ивеала е на мнение, че организацията няма нищо против опитите за достигане до нетни нулеви въглеродни емисии, стига те да не пречат на останалите държави да се конкурират.