От Световните рекорди на Гинес провъзгласиха чушката X за най-лютата в света, с което тя измества от първото място задържалата се там в продължение на 10 години Каролина Рийпър.

За сравнение, чушка от сорта хабанеро отчита средно 100 000 единици по скалата на Сковил, докато Чушката X отбелязва средно 2.69 млн. единици (Скалата на Сковил измерва степента на лютивост на лютите чушки. Единицата, която използва, е SHU (Scoville Heat Unit).

И двете чушки-рекордьори са дело на Ед Къри, който се занимава със селектирането и отглеждането на люти чушки. Тъй като Пепър X е патентована, нейните семена няма да бъдат продавани.

Къри култивира Пепър X в продължение на десетилетие в своята ферма в щата Южна Каролина, но запазва проекта в тайна, за да предпази своята интелектуална собственост.

"Това беше екипно усилие," казва в свое изявление Къри. "Знаехме, че сме създали нещо специално, затова само най-близките ми роднини и приятели бяха запознати с него."

При лабораторните тестове в университета Уинторп в Южна Каролина Пепър X регистрира средно 2 693 000 SHU, което е с над 1 млн. единици по-люто от предишната иновация на Къри – Каролина Рийпър, която отчита средно 1 641 183 SHU.

През 1912 г. фармацевтът Уилбър Сковил създава Скалата на Сковил, която изчислява съдържанието на капсаицин в лютите чушки. Това е активното вещество, което създава парливото усещане у хората при консумацията им и води до освобождаването на допамин и ендорфини в тялото.

След като преодолява зависимостта си към наркотици и алкохол, Къри започва да отглежда люти чушки като хоби и казва, че те действат като природен наркотик.

Много хора смятат, че лютивината на чушките идва от техни семки, но капсаицинът се съдържа в порестия им бял слой, наречен плацента, където се намират семките.

Поради специфичната форма на Пепър X, тя разполага с по-голяма повърхност за растеж на плацентата, според Рекордите на Гинес.

Къри е един от едва петимата души в света, които са успявали да изядат цяла Пепър X. Той казва, че чушката е кръстоска между Каролина Рийпър и чушка, която негов приятел от Мичиган му изпратил и била “брутално люта”.

Според адвоката на Къри, досега името Каролина Рийпър е използвано в 10 000 продукта, без да е получено неговото разрешение за това.

В опит Къри да защити своята интелектуална собственост и да генерира печалба този път, Пепър X и нейните семена няма да се продават. Единственият начин, по който хората ще могат да я опитат, е чрез продаваните лютиви сосове.