Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън отправи предупреждение към инвеститорите при представянето на тримесечния отчет на финансовата институция.

„Сега може би е най-опасният момент, който светът е виждал от десетилетия“, каза той. Войните в Украйна, Израел и Газа оказват влияние както върху цените на храните и горивата, така и върху световната търговия и геополитическите отношения между отделните държави".

Въпреки това, ръководената от него банка обяви по-добри от очакваните от анализаторите резултати.

Печалбата на акция за тримесечието достигна 4.33 долара спрямо очакваните от пазарните наблюдатели 3.90 долара. Приходите на JPMorgan Chase възлязоха на 39.9 млрд. долара, което е повече от прогнозираните средно 39.57 млрд. долара.

Активите на банката от близо 3.9 трилиона долара я правят най-голямата в САЩ, играейки съществена роля в икономиката на страната.

Базираната в Ню Йорк институция отчете спад от 6% на приходите от инвестиционно банкиране през последното тримесечие. Понижение от 4% пък се наблюдава при депозитите на банката.

Пред CNN Даймън обяви, че изпълнителните директори на щатските банки са сериозно притеснени от икономическата несигурност и лошите новини, които могат да дойдат в идните седмици.

„Нашата работа е да сме подготвени за потенциалните опасности, които не очаквате. Уолстрийт често се фокусира върху настоящото състояние на икономиката, вместо да се готви за това, което може да ни сполети“, каза още Даймън.

По думите му, в банката се правят по стотици стрес тестове седмично. За съжаление, геополитическите рискове могат да причинят от лека до дълбока рецесия. Това, че пазарите в последните години се представят добре, не е причина да мислим, че ще продължат да го правят, смята още Даймън.

Икономистите на банката са на мнение, че е по-вероятно да станем свидетели на забавяне на икономиката, отколкото на рецесия.

„Повече ме притеснява случващото се по-света, отколкото в икономиката ни. В момента щатските потребители и бизнеси се справят повече от нормално“, допълни той.

Според Даймън, пазарът на труда и високите нива на дълг на САЩ могат да задържат инфлацията на високи нива още дълго време, като не са изключени и нови повишения на лихвите.

Даймън неведнъж е прогнозирал, че Федералния резерв вероятно не е приключил с агресивното повишение на лихвите в борбата срещу инфлацията, като не е изключено да видим и лихви от 7%, или с нови 1.5% над настоящите нива.