Шведската столица Стокхолм планира да забрани от 2025 г. движението на дизелови и бензинови автомобили в определена част от центъра на града с цел намаляване на вредните емисии.

“Всеки трябва да има възможност да диша въздуха в Стокхолм, без да се разболява,” написа в Instagram заместник-кметът на столицата Ларс Стрьомген, който отговаря за транспорта, при обявяването на новите мерки.

“Вместо това градът трябва да представлява един обществен фестивал с места за сядане навън и много пространства за разходки и колоездене. Сега предприемаме следващата голяма стъпка, за да превърнем това в реалност,” допълни той.

Районът, който е ограничен от четири улици в центъра на Стокхолм и покрива близо 20 пресечки, ще се превърне в екологична зона от Клас 3, според местната телевизия SVT. Тази класификация означава, че на дизеловите и бензиновите автомобили ще им бъде забранено да навлизат в нея.

Това ще бъде първата екологична зона от Клас 3 в Стокхолм, но планът е впоследствие тя да бъде разширена извън първоначалните си размери. Шведските политици ще преговарят за това разширение през първата половина на 2025 г.

Стокхолм не е първият град, който изпробва нискоемисионни зони, но тази пълна забрана е един от най-смелите ходове от страна на голяма европейска столица.

Лондон разполага с няколко нискоемисионни зони, като автомобилите с високи нива на вредни емисии плащат определена дневна такса, за да влизат в тях.

Брюксел обяви през декември, че само превозните средства от съществена важност, като тези за спешни услуги, здравни посещения и някои бизнес доставки, ще имат достъп до 10 улици в центъра на града.

Останалите превозни средства ще получават по едно предупреждение, преди да бъдат глобявани. Осло също проучва обособяването на потенциална зона с нулеви емисии през 2025 г.