Турска компания прекъсна електрозахранването на столицата на Гвинея-Бисау заради неплатена сметка в размер на най-малко 15 млн. долара, потапяйки града в мрак.

Това се отрази сериозно на ежедневието на хората, а някои радиостанции спряха да излъчват.

Министърът на икономиката на страната Сюлейман Сейди призна за натрупаните задължения, като каза, че по-голяма част от сметката ще бъде платена в рамките на 15 дни.

Karpowership е един от най-големите оператори на плаващи електроцентрали в света, като няколко африкански държави разчитат на нея за електроенергия.

Компанията обаче предприе твърда линия на действие в случаите, в които не получава плащания. Миналия месец тя спря електрозахранването на столицата на Сиера Леоне - Фрийтаун, заради неплатени сметки на стойност 40 млн. долара.

Турската компания е подписала договор за доставяне на електроенергия и на Южна Африка, заявявайки, че ще покрива над 5% от общите нужди на страната от електроенергия.

Южна Африка се бори с вълна от прекъсвания на електрозахранването, като в някои случаи хората нямат електричество по до 10 часа на ден.

Електрозахранването в Бисау - град с население от над 400 000 души, беше прекъснато в ранните часове на вторник, е заявил жител на столицата пред BBC.

Някои държавни болници използват генератори, за да правят операции, казва местният журналист Асана Самбу BBC. Държавното Rádio Nacional е сред медиите, спрели да излъчват, а частното радио, в което работи той, работи само частично.

Karpowership казва, че доставя 100% от електроенергията на Гвинея-Бисау, след като през 2019 г. подписва петгодишно споразумение с държавната компания за електро и водоснабдяване.

"За съжаление, след продължителен период, в който не получавахме плащания, нашата плаваща електроцентрала не може да продължи да работи," казва говорител на Karpowership пред Reuters.

"Работим денонощно с местните власти по разрешаването на този проблем, като целта ни е да започнем да генерираме електроенергия възможно най-скоро," допълва той.

Сейди казва, че след спирането на електроподаването компанията "се е съгласила на предоговаряне с правителството", за да се гарантира, че то ще бъде възстановено.

Karpowership доставя електроенергия и на шест други африкански държави – Гана, Гамбия, Кот д‘Ивоар, Мозамбик, Сенегал и Сиера Леоне. Компанията се гордее с това, че е "собственик, оператор и строител на единствена плаваща електроцентрала (Powership) в света".

Нейното участие в електроенергийния сектор е последният пример за нарастващото влияние на Африка.

Въпреки че в последните години достъпът до електроенергия нарасна в Субсахарска Африка, той остава малък, като над 50% от населението на региона не е свързано с електропреносната мрежа, според Конференцията на ООН за търговия и развитие.

Турската компания е възстановила електроподаването в столицата на Гвинея-Бисау късно вчера, след като е получила плащане в размер на 6 млн. долара от правителството.