Най-новото и най-голямо летище в Камбоджа отвори врати за търговски операции тази седмица. То е разположено в провинция Сием Реап в северозападната част на страната, съобщава CNN.

Финансираното от Китай Siem Reap-Angkor International Airport се превръща в основен транспортен канал за достъп до един от най-популярните туристически обекти в страната - включения в списъка на ЮНЕСКО със световно наследство археологически комплекс Ангкор.

В понеделник сутринта полет, управляван от тайландската Bangkok Airways, е първият, кацнал на новото летище, което се намира на около 40 километра от защитената историческа зона.

Използвайки обозначения от Международната асоциация за въздушен транспорт код SAI, аеропортът заменя Siem Reap International Airport, което за първи път е открито през 1932 г. и е само на няколко километра от комплекса Ангкор.

Новото летище, финансирано с 1.1 млрд. долара от Китай в рамките на инициативата „Един пояс, един път“, е проектирано първоначално да обслужва 7 милиона пътници годишно – с 2 милиона повече от предишното, като разполага с писта с дължина 3600 метра.

Според Икономическата и търговска служба на китайското посолство в Камбоджа, това е първото задгранично международно летище, построено по китайския модел „Изграждане-Експлоатация-Прехвърляне“ и се управлява от Yunnan Aviation Industry Investment Group.

Определено като „летище 4E“, то може да приема по-големи търговски самолети, включително много от тези, използвани по глобални маршрути на дълги разстояния.

Строителството му започва през 2020 г., а дизайнът е вдъхновен от традиционния камбоджански архитектурен стил. Официалният уебсайт на летището предлага минимална информация за наличните услуги, магазини и ресторанти в новото съоръжение, но предоставя пълен график на заминаващите и пристигащи полети.

Възстановяващият се туристически пазар на Камбоджа

Последните данни, публикувани от Министерството на туризма на Камбоджа, сочат, че страната е приела 3.5 милиона международни туристи през първите осем месеца на 2023 г.

Това е ръст от 250.8% спрямо същия период на миналата година, но спад от 19.7% спрямо нивата от 2019 г., преди страната да затвори границите си поради пандемията.

Камбоджа смекчи ограниченията си за влизане след COVID-19 и отвори отново за туристи през март 2022 г. Тя е на път да приеме приблизително 4.5 до 5 милиона международни туристи до края на тази година, според министерството.

Много от тези посетители се отправят към Сием Реап, за да видят комплекса Ангкор - един от най-важните археологически обекти в Югоизточна Азия, според ЮНЕСКО.

Простирайки се на над 400 квадратни километра, паркът съдържа останките от различните столици на Кхмерската империя от 9-и до 15-и век. Но само няколко от неговите обекти – а именно Ангкор Ват, Ангкор Том и Байон, се радват на голяма част от туристическия трафик.