След като загуби водещата си позиция през миналата година, London Stock Exchange успя да възвърне лидерското си място сред най-големите борси на Стария континент.

Данните на Bloomberg за всяка една от борсите представлява сумата от пазарната оценка на всички търгувани на нея компании.

Фондовата борса в Лондон зависи от цените на суровините, тъй като на нея се търгуват борсови гиганти, като Shell и BP.

Ръстът в цената на петрола доведе до ръст на пазарната капитализация на компаниите от сектора, а оттам и на общата пазарна оценка на листваните в Лондон дружества.

Днес общата стойност достига 2.739 трилиона евро (2.888 трилиона долара), според изчисления на Bloomberg.

Парижката фондова борса остава на второ място с обща пазарна капитализация, след като загуби 270 млрд. долара от постигнатите върхови стойности през април. Днес компаниите, листвани в Париж, се оценяват на 2.887 трилиона долара.

На борсата във френската столица са листвани няколко големи компании в сектора на луксозните стоки, чиито продажби отчитат спад заради по-слабото им търсене в Китай.

Компании, като LVMH, L’Oreal SA, Hermes International и Kering SA, формират 20% от френския индекс CAC 40, като акциите на всички тях отчитат спад в последните месеци. 

Понижението им може да продължи и в следващите месеци, тъй като, според анализатори, налице е по-слабо търсене на луксозни чанти и бижута в Китай, както и в Европа, но също и свиване на потреблението на вино и алкохолни напитки в САЩ.

Въпрос на време е обаче да разберем дали Лондон ще запази водещото място сред европейските пазари, тъй като повечето компании, планиращи първични публични предлагания (IPO), избират напоследък Ню Йорк заради мрачните прогнози за британската икономика.