Милиарди снежни раци са изчезнали от океана около Аляска през последните години. Учените твърдят, че са открили защо: по-топлите океански температури вероятно са ги убили от глад.

Констатацията идва само няколко дни, след като Департаментът по риба и дивеч в Аляска обяви, че сезонът за добив на снежни раци е отменен за втора поредна година, позовавайки се на огромния брой от тези животни, липсващи от типично студените, коварни води на Берингово море.

Проучването, публикувано от учени от Националната администрация за океаните и атмосферата, установява сериозна връзка между последните горещи вълни в източната част на Берингово море и внезапното изчезване на снежните раци, което започва да се показва в проучвания през 2021 г.

„Когато получих данните за 2021 г., бях просто потресен“, казва Коди Шувалски, водещ автор на изследването и биолог по рибарството в Националната администрация за океаните и атмосферата.

„Всички просто се надяваха и се молеха това да е грешка и следващата година да видим повече раци. През 2022 г. по-скоро се примирихме, че до завръщането им ще се извърви дълъг път“, посочва Шувалски пред CNN.

Тази година е първата, в която риболовът на снежни раци в Аляска не е разрешен. Според рибарите, намаляването на популацията се дължи на прекомерния улов, но това е техническо определение, което задейства мерки за опазване, посочват експерти, добавяйки, че той не обяснява срива.

За целите на изследването учените анализират какво може да е предизвикало изчезването на снежните раци в началото на 2020 г. и го свеждат до две категории: снежните раци или са се преместили, или са загинали.

Те проучват на север от Берингово море, на запад към руските води и дори в по-дълбоките нива на океаните и в крайна сметка заключават, че е „малко вероятно раците да са се преместили и че смъртността им вероятно е голям фактор“.

Учените откриват, че по-високите температури и гъстотата на популацията са свързани с по-високите нива на смъртност сред възрастните раци. А причината за нея е силен глад. 

Снежните раци са студеноводни видове и се срещат преобладаващо в райони, в които температурата на водата е под 2 градуса по Целзий, въпреки че могат да функционират във води до 12 градуса по Целзий, според проучването.

По-топлата океанска вода вероятно е причинила хаос в метаболизма им и е увеличила техните калорийни нужди. Количеството енергия, необходимо на раците от храна през 2018 г. - първата от двугодишната морска гореща вълна в региона, може да е било четирикратно, в сравнение с предходната година, установяват изследователи.

Но с горещината, която разруши голяма част от хранителната мрежа на Берингово море, снежните раци изпитват трудности да намират храна и не успяват да задоволят калорийното търсене.

Други видове се възползват от тази ужасна ситуация, казва Керим Айдън, съавтор на изследването и биолог в Научния център за рибарство в Аляска.

Обикновено в океана има температурна бариера, която не позволява на видове, като тихоокеанската треска, да достигнат изключително студеното местообитание на раците.

Но по време на горещата вълна тя успява да отиде в тези по-топли от обичайното води и да изяде част от това, което е останало от популацията на раците.

Температурите около Арктика са скочили четири пъти по-бързо от останалата част на планетата, съобщават учени. Изменението на климата предизвиква бърза загуба на морски лед в Арктическия регион, особено в Берингово море, което, от своя страна, засилва глобалното затопляне.

„2018 и 2019 г. бяха изключителна аномалия за морския лед в Берингово море - нещо, което никога не сме виждали преди“, казва Шувалски. „Имаше може би 4% от покритието на леда, регистриран в миналото, и е трудно да се каже дали това ще продължи занапред.“

Това, което се случва с раците в Аляска, е доказателство, че климатичната криза бързо се ускорява и оказва влияние върху поминъка, смята Шувалски. Той знае, че това ще се случи в някакъв момент, но не очаква да е толкова скоро.

„Това е нещо като неочаквана промяна в техните популации“, казва той. „Но мисля, че в дългосрочен план очакванията са, че популацията на снежните раци ще се премести на север, когато ледът се отдръпне, а в източната част на Берингово море вероятно няма да има толкова много от тях.“