В музикалната индустрия има нов начин за правене на пари и той включва инвестиции в любимите ви песни.

По-рано през месеца инвестиционната платформа Public предложи на инвеститорите на дребно възможността да притежава част от правата върху саундтрака на "Шрек" на цената на скъпа чаша кафе.

Компанията купува музикалния каталог със 768 песни, прави го част от дружество с ограничена отговорност и след това листва тази компания на борсата, така че инвеститори да могат да си купуват акции на цена от около 10 долара за брой — практика, известна като "инвестиране в части от авторски права върху музика."

Инвеститорите могат да търгуват акции с други потребители на платформата Public, но от компанията казват, че като се имат предвид паричните потоци, свързани с лицензионните активи, купувачите вероятно ще са дългосрочни инвеститори.

"Всичко започва с този подход услугата да е насочена първо към дребните инвеститори, като в индустрията се наблюдава голяма промяна," казва пред Yahoo Finance Кийт Маршал, генерален мениджър в Public.

"Искаме хората да имат достъп до множество различни класове активи", допълва главният изпълнителен директор на компанията Лийф Ейбрахам.

Инвестициите в авторски права съществуваха и преди, но те до голяма степен бяха запазени за по-заможните институционални инвеститори, като хеджфондове, които можеха да си позволят да заделят шестцифрени или по-големи суми за музикални каталози.

"Ако можем да увеличим ликвидността при възнагражденията за авторски права, тогава ние можем да направим авторите на песни, творците и продуцентите по-богати и да разширим възможностите на това, което те биха могли да правят с кариерата и изкуството си," казва Гари Янг, главен изпълнителен директор на Royalty Exchange - пазар, който свързва желаещите да продадат своята интелектуална собственост с купувачи.

Творци се насочват масово към платформата през 2020 г. в търсене на потенциални инвеститори, като алтернативен начин за печелене на пари чрез продажбата на възнаграждения за авторски права върху песни.

Песните са интелектуалната собственост на един творец, а възнаграждението за авторските права върху тази интелектуална собственост се получават всеки път, когато дадена песен звучи по радиото или пък се стриймва в платформи, като Spotify или Apple Music.

Възнагражденията за авторските права върху песни са в две форми — записите на музикалните произведения и разпространението на музиката, което включва авторските права за писането и композирането на песни, като текстове и мелодии.

Въпреки че правата за разпространение често не струват толкова, колкото същинските записи, те могат да доведат до натрупването на значителни приходи с времето от пускането на песните по радиото, реклама, лицензи за използване във филми и други.

От Public казват, че възнагражденията за авторските права върху музиката от "Шрек", които се менят в зависимост от честотата на използването, са генерирали годишна дивидентна доходност от над 8% през 2021 и 2022 г.

За сравнение, доходността по щатските 10-годишни държавни облигации в момента е около 5%.

Това означава, че инвеститорите биха могли да генерират пасивни доходи, независимо от традиционните пазари.

"Ще бъде интересно да се види как ще се развият тези инвестиции в части от възнаграждения върху авторски права," казва Гари Янг от Royalty Exchange.

"Това вероятно е следващото голямо нещо. То вече започва да се случва, но въпросът, който си задавам е: 'Какви са мащабите? И може ли много от тези песни или каталози да бъдат представени на пазара по един достъпен начин?'"

Достъпността на повече от известните каталози ще бъде най-голямото препятствие, особено на фона на това, че в последните години редица изпълнители продадоха правата върху музикалните си каталози за стотици милиони долари.

Доминацията на стрийминг услугите е основен фактор за увеличаването на стойността на тези музикални права, като експерти твърдят, че стриймингът осигурява по-голяма стабилност в индустрията, тъй като потребителите могат по-лесно да достъпват песни, което пък води до по-голяма доходност за творците.

"Ключовото в случая е, че бизнесът стана предвидим," казва Гилермо Пейдж, бивш ръководител в звукозапосни компании, който е работил за Sony и Universal.

"Инвеститорите могат да вярват в бъдещето на бизнес, защото той се разраства. Когато елиминирате несигурността, това отваря една нова врата за инвеститори, които искат да се сдобият с тези активи."

Пейдж добавя, че продажбите на музикални каталози са от голяма полза за творците, най-вече за по-старите.

През декември 2021 г. Брус Спрингстийн продаде правата върху записите и разпространението на песните си на Sony в сделка, оценявана на над 500 млн. долара. Групата Ред Хот Чили Пепърс продаде правата върху своя каталог за 150 млн. долара през същата година.

През 2020 г. Боб Дилън продаде своя музикален каталог на Universal Music Group в сделка за над 300 млн. долара. Преди това Стиви Никс се раздели с мажоритарен дял от авторските си права за 100 млн. долара.

"Колкото по-стара е една песен, толкова по-постоянен е потокът от приходи," отбелязва Янг.

Дори и по-млади изпълнители обаче се възползват от тази тенденция. Кейти Пери продаде правата върху своята музика за 225 млн. долара през септември, докато Джъстин Бийбър се раздели с целия си музикален каталог срещу над 200 млн. долара по-рано през годината.

"Това е идеалната буря за изпълнители, които сега могат да максимизират доходността си от продажбата на тези активи," казва Пейдж.