Мъж си купи ядрен бункер от 80-те години на миналия век на „добра цена“ и го превърна в зашеметяващ дом в планините на Монтана.

Дийн Андерсън участва във видеоклип в YouTube, заснет от създателя на документални филми Кирстен Дирксен, в който разказва за своя уникален имотен проект.

Мъжът обяснява, че се влюбил в Парадайс Валей в Монтана, докато ловил риба в района преди пет години, но имотите били твърде скъпи. След щателно търсене, той обаче се натъкнал на човек, продаващ неактивен ядрен бункер на разумна цена и го грабнал, разказва Daily Mail.

Дийн казва, че в продажната цена се включвала и 20 000 кг храна, съхранявана в мазето, както и достатъчно лекарства, и кислород за няколко години. Именно тези бонус елементи помогнали за сключването на сделката.

Във видеото кадри, заснети от Дийн, показват как домът му бавно се преобразява през годините.

В опит да направи бункера подходящо за живеене място, той започва да изрязва врати и прозорци в армирания бетон. Прикрепва и външна конструкция, която служи като вход на дома с големи прозорци, предлагащи изключителна гледка към планината.

Дийн обяснява как е превърнал едно пространство от бункера в отворена зона за хранене и кухня. Заради извитите тавани се налага да монтира хоризонтални фризерни и хладилни агрегати. Кухнята включва още централен остров с шест котлона и три мивки.

„Искахме да запазим духа на мястото, така че използвахме много алуминий и сиви нюанси,“ допълва той. В стремежа си да бъде възможно най-устойчив и да намали разходите, Дийн прави голяма част от мебелите сам или сменя предназначението на стари предмети.

Тъй като в основното жилищно пространство няма прозорци, Дийн инсталира ярко бели крушки „с малко син нюанс“ на тавана и добави синя боя. Той показва на зрителите още спалня в бивш медицински център, душ кабина в старо складово помещение и офис в новото разширение.

Подземният заслон е построен за 250 души, но според Дийн, пространството би било доста тясно за толкова хора. Планът бил всяка от спалните да се оборудва с множество двуетажни легла, за да събере всички.

Слизайки в мазето, което е дълбоко около 6 метра, собственикът на къщата разкрива усилията, които са необходими, за да се отърве от цялата пшеница и други хранителни запаси, съхранявани в запечатани бъчви.

Той обаче използва някои от стоките, например зехтин, сусамово масло, боб мунг, маргарин и фъстъчено масло на прах.

В бункера все още има два етажа за довършване, като Дийн се е заел със задачата да създаде две жилищни пространства.

Смята се, че в Парадайс Валей има повече от 50 ядрени бункера, построени през 80-те години на миналия век.