Испанската Inditex - собственик на марката Zara, ще инвестира в щатската стартъп компания Ambercycle и ще купува рециклиран полиестер от нея, информира Reuters.

На фона на натиска, на който са подложени компаниите за т. нар. бърза мода да ограничат отпадъците и да използва рециклирани тъкани, Inditex ще инвестира 70 млн. евро в Ambercycle, която произвежда рециклиран полиестер от текстилни отпадъци.

Полиестерът, който е продукт на нефтопреработвателната индустрия, е широко използван в спортните облекла, тъй като материята съхне бързо и е издръжлива.

Съгласно условията по сделката, в период от три години Inditex ще придобива "значителна" част от производството на рециклиран полиестер на Ambercycle, който тя продава под марката cycora.

От Inditex потвърдиха, че са сключили сделка Ambercycle, но без да предоставят повече подробности. Испанската компания си е поставила за цел до 2030 г. 25% от тъканите, които използва, да са от материали от "следващо поколение".

Инвестицията в Inditex ще помогне на базираната в Лос Анджелис Ambercycle да финансира първата си фабрика за рециклиране на текстил в търговски мащаб.

Производството на cycora в завода се очаква да започне около 2025 г., а материалът ще бъде използван в продукти на Inditex в следващите три години.

Тази седмица подмарката за спортно облекло за мъже Zara Athleticz ще представи минималистична колекция, дрехите от която ще съдържат до 50% от материала cycora.

Някои марки облекла, които се опитват да намалят зависимостта си от чистия полиестер, преминаха към рециклираната му версия, добивана от рециклирани пластмасови бутилки, но тази практика също бе подложена на критики, тъй като създава по-голямо търсене на използвани пластмасови бутилки, покачвайки цените.

Рециклирането на полиестер от текстилни материи е все още прохождаща дейност и ще е необходимо време, за да се достигнат мащабите, от които се нуждаят глобалните модни марки.

Сделката с Ambercycle е поредната за Inditex в стартъп компания, която се занимава с рециклирането на текстил.

Миналата година Inditex подписа тригодишна сделка на стойност 100 млн. евро за закупуването на 30% от рециклираните тъкани, произвеждани от финландската Infinited Fiber Company и инвестира в Circ - друга щатска компания, която се занимава с рециклирането на текстилни материи.

В Испания Inditex обедини усилия с конкуренти, като H&M и Mango, в асоциация за управление на отпадъците от облекла, като част от подготовката на индустрията за ново законодателство в ЕС, съгласно което страните членки ще трябва да събират отделно текстилните отпадъци от януари 2025 г.