Въпреки края на пандемията от коронавирус, част от хората продължават да работят далеч от офисите, посещавайки любимите си туристически дестинации. Изводът е от анализ на берлинската компания за човешки ресурси WorkMotion за 85 популярни градове по света.

Сравнението между насените места е направено на базата на няколко критерия: необходимост от виза, безопасност, достъпност на имотите, здравеопазване, мобилност, щастие, данъци, цени на храните и други.

Според доклада, под workcation (в превод от английски език, съчетание на работа с почивка) се има предвид кратък период - най-често под 12 месеца, в който служителите могат да работят дистанционно в друга държава.

Само 17 от 85-те града, станали обект на проучването, предлагат визи за дигитални номади. Един от градовете получава над 100 точки в проучването, а останалите девет са с резултати между 90.3 и 99.9 точки.

Данните на WorkMotion сочат, че Барселона е най-добрият град в света за съчетание на работа с почивка. Следват Дубай и чешката столица Прага, оставили след себе си Мадрид и австралийския Мелбърн.

В топ 10 са още Амстердам (Нидерландия), Лисабон (Португалия), Сидни (Австралия), испанският остров Гран Канария и Рейкявик (Исландия).  Унгарската столица Будапеща заема 15-а позиция, а гръцката Атина е класирана две места по-надолу. 

Топ 3

Барселона постига максимален резултат в проучването, като привлича служители от цял свят с достъпните имоти, ниските цени на храните, доброто здравеопазване и сигурността си. 

Дубай, от своя страна, е единственият град с нулеви данъци. Емирството получава високи резултати и в категориите сигурност и мобилност. Прага се нарежда на трето място заради достъпните цени на имотите и сигурността.

„Все повече служители се насочват към градове, в които могат да се насладят на различен начин на живот и климат. С гордост можем да кажем, че Барселона, Дубай и Прага са най-добрите дестинации за съчетание на работа и почивка", казва съоснователят и управляващ директор на WorkMotion Карстен Лебтиг.