Nidec Motor Corporation инвестира 4 827 500 лв. млн. лв. в нов развоен център у нас, в който ще бъдат разкрити 70 нови работни места. Компанията получи сертификат клас А от Българската агенция за инвестиции. 

Инвестиционният проект има потенциала да превърне европейския екип на Nidec в един от топ 3 доставчици на системи за електронно задвижване.

Компонентите, произведени в резултат на тази дейност, ще се продават не само в Европа, където японската компания си партнира с имена, като Stellantis, но и в целия свят.

Продуктите, които ще се разработват в развойния център в България, се отличават с високи показатели и се очаква тяхната ефективност при изминаване на пробег с електрически автомобил да достигне целта от 1000 км през следващите 5-10 години.

Съществено предизвикателство при производството на компонентите за електромобилите е рискът от потенциална външна намеса в управлението на превозното средство. От компанията посочват, че ще работят в посока повишаване на кибер сигурността в произведените от тях елементи.

Нидек Елесис Ар енд Ди Юръп България ЕООД е част от японската корпорация Nidec - лидер в автомобилната индустрия.

Тя е сред най-големите производители на електрически двигатели и компоненти в своята сфера с мащаба на производство, степента на специализация и конкурентните си дейности.