Илон Мъск иска X (бившата Twitter) да се превърне във финансово "суперприложение", което да замени банките и всички останали операции на потребителите, свързани с пари. Той очаква тези функции да стартират до края на 2024 г.

Мъск коментира плановете си пред служителите на X по време на общ разговор, цитиран от електронното издание The Verge.

"Когато казвам плащания, имам предвид целия финансов живот. Ако става дума за пари, ще бъде на нашата платформа - пари, ценни книжа или каквото и да било.

Така че няма да става въпрос просто да изпратите 20 долара на свой приятел, а че няма да имате нужда от банкова сметка", заявява милиардерът. 

Главният изпълнителен директор на X Линда Якарино казва, че компанията планира това да се превърне в „пълна възможност“ през 2024 г.

В момента се работи за получаване на лицензи за парични преводи в САЩ, за да може да започне да предлага финансови услуги. Мъск се надява да получи останалите документи, от които има нужда, през следващите няколко месеца.

Мъск и преди е обсъждал плановете си да превърне X във финансов център. Той преименува Twitter на своята онлайн банка от ерата на дот-ком бума X.com, която, в крайна сметка, стана част от PayPal.

По-рано той заяви, че платформата ще предлага високодоходни разплащателни сметки, дебитни карти, чекове и кредитни услуги, с цел да позволи на потребителите да изпращат пари навсякъде по света незабавно и в реално време.

Първоначалният план за X.com очевидно все още влиза в плановете на Мъск. 

"Пътната карта на продукта X, който стана PayPal, беше написана от мен и Дейвид Сакс през юли 2000 г. И по някаква причина PayPal, след като стана eBay, не само не внедриха останалата част от този списък, но дори се отказаха от куп ключови функции, което е лудост.

Така че PayPal, всъщност, е по-малко завършен продукт от това, което измислихме през юли 2000 г., тоест преди 23 години", смята основателят на Tesla. 

Превръщането на X в център за финансови услуги се свързва директно с целта на Мъск платформата да еволюира в "суперприложение", подобно на WeChat в Китай, които предлагат достъп до пазаруване, транспорт и други услуги. 

Мъск обаче е изправен пред големи предизвикателства, за да осъществи тази идея. Убеждаването на хората, че имат нужда от такава платформа е едно, но да ги накараш да се доверят на X за целия си финансов живот е съвсем друго, пише The Verge.