Милиардерът и основател на Tesla и SpaceX Илон Мъск заяви, че ще плати 1 млрд. долара на основателя на Wikipedia Джими Уелс, ако той промени името на онлайн енциклопедията на Dickipedia.

Това разпали още по-сериозно словесната война между двамата, посочва The Messenger.

През декември Уелс публично отхвърли идеята да продаде Wikipedia на Мъск след невярна публикация в X, станала изключително популярна.

През май той разкритикува решението на милиардера да ограничи част от съдържанието в социалната мрежа, свързано с турското правителство – информация, която той разреши да присъства в Wikipedia.

Докато Мъск се шегуваше за сметка на Уелс през уикенда, той също така привлече вниманието към молбата му за финансова подкрепа за Wikimedia - организацията с нестопанска цел, която поддържа Wikipedia, намеквайки, че фондацията управлява лошо парите си.

„Чудили ли сте се някога защо фондация Wikimedia иска толкова много пари?“ написа Мъск в X/Twitter. „Със сигурност не е необходимо, за да работи Wikipedia.“

Мъск прави опити да превърне X в конкурент на Wikipedia, наблягайки на функцията за бележки на общността, чрез която потребителите добавят коментари към публикации.

В неделя потребител на социалната мрежа използва именно нея, за да допринесе с допълнителен контекст към публикацията на Мъск за Wikimedia, добавяйки връзка към последния годишен отчет на фондацията.

Противно на твърденията на милиардера, той показва, че организацията е в сравнително добро финансово състояние със 154 млн. долара приходи за миналата година.