Човешки лица, изваяни в камък преди 2000 години, се появиха на скалист участък по поречието на река Амазонка.

Отдръпващите се води на водоема, стигнали рекордно ниски нива в най-голямата суша в региона от повече от век, позволиха поглед към древните рисунки.

Някои от тях са виждани и преди, но сега има по-голямо разнообразие, което ще помогне на изследователите да установят произхода им, казва археологът Хайме де Сантана Оливейра за CNN.

В една от областите са открити изсечени гладки канали в скалата, в които се смята, че местните жители са точили своите стрели и копия много преди пристигането на европейците.

„Гравюрите са праисторически или предколониални. Не можем да ги датираме точно, но въз основа на доказателствата за човешко обитаване на района смятаме, че са на около 1000 до 2000 години“, казва Оливейра.

Скалистата точка се нарича Ponto das Lajes и е разположена на северния бряг на Амазонка, близо до мястото на сливането на реките Рио Негро и Солимоес.

Оливейра посочва още, че изсичанията са забелязани за първи път през 2010 г., но настоящата суша е по-сериозна, като нивото на Рио Негро е спаднало с 15 метра от юли, разкривайки огромни пространства от скали и пясък.

„Този път открихме не само повече изсичания, но и скулптура на човешко лице в скалата“, казва Оливейра, който работи за Националния институт за историческо и художествено наследство (IPHAN), наблюдаващ опазването на историческите места.