Цените на петрола се понижават в началото на седмицата, дори и след като Израел изпрати сухопътни сили в ивицата Газа, засилвайки напрежението в Близкия изток.

В същото време, инвеститорите следят отблизо срещата за определянето на паричната политика на Федералния резерв на САЩ по-късно през седмицата.

Петролът от сорта брент поевтинява с 1.23%, до 89.47 долара за барел, докато спадът при щатския лек суров петрол (WTI) е от 1.37% до 84.37 долара за барел.

“Смятам, че пазарът е отчел нахлуването в петък,” казва пред CNBC Боб Макнали, президент на Rapidan Energy Group. Според него, сухопътната операция “засега е ограничена”, но отбелязва други макроикономическия опасения.

Фед се очаква да остави лихвите без промяна в сряда в края на двудневното си заседание, след като стана ясно, че щатската икономика отчита по-голям от очаквания ръст на годишна база от 4.9% за третото тримесечие.

По време на пресконференция в събота премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че страната му навлиза във втората фаза на войната, която ще бъде “дълга и трудна”, на фона на разширяване на сухопътните операции в ивицата Газа.

Цените на петрола скочиха късно в петък, като брентът поскъпна до над 90 долара за барел, когато Израел обяви, че „разширява сухопътната си операция“ в Газа в опит да унищожи радикалната групировка Хамас.

“Нашият основен сценарий не включва нарушаване на предлагането на петрол, но през миналата седмица на петролния пазар имаше прекалено голямо самодоволство по отношение на вероятността от голямо сухопътно нахлуване в Израел и риска от по-широка регионална война,” казва още Макнали.

Пазарите вероятно ще добавят допълнителна премия във връзка с рисковете от войната предвид последните събития. В цената на суровия петрол тази седмица може да бъде включена по-голяма рискова премия, прогнозира Макнали.

От ANZ очакват нещо сходно. “Ескалацията на войната повишава рисковете около предлагането на петрол, които са надвиснали над пазара след нападението на Хамас,” посочват от там.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпват само с 3.3% от нападението на Хамас на 7 октомври, но вероятността от разразяването на по-голям конфликт държи пазарите на ръба, отбелязват от банката.

Израел и Палестина не са големи играчи на пазара на петрол, но конфликтът се намира в един по-общ регион, който е ключов за производството на суровината.

В неделя съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че страната му очаква “повишен риск” от достигането на конфликта до други части от Близкия изток. Опасенията най-вече са за участието на Иран, която е основен производител на петрол и поддръжник на Хамас.

От израелската армия обвиняват страната в това, че е поръчала атаки на групировки, които поддържа в Йемен, Ирак и Ливан, както и че снабдява Хамас с разузнавателна информация и разгръща онлайн кампания за засилване на нагласите срещу Израел.

От Bank of America предупредиха през миналата седмица, че евентуална реакция спрямо Техеран излага на риск преминаването на плавателните съдове през Ормузкия проток, който е от съществена важност за петролната търговия.

Ако протокът бъде затворен, цените на петрола може да скочат до над 250 долара за барел, според банката.