Малка площ от тротоарното пространство предизвиква война за територия в градовете в САЩ.

Хората вероятно не се замислят особено много за уличните бордюри, но те са едни от най-ценните и натоварени недвижими имоти на градовете.

Има множество потребяващи ги и начини на употреба, които се конкурират за място. Граждани, които търсят място за паркиране. Работници, които доставят храна и пратки от Amazon. Градски транспорт и училищни автобуси. Велосипедисти. Качване и оставяне на хора с увреждания.

Кучета, които си вършат работата. Заведения на тротоарите. Камиони за доставка на храна и хранителни доставки. Превозни средства със специален режим на движение. Камиони за боклук. Зарядни станции за електромобили и други.

Пандемията от COVID-19 задълбочи хаоса по улиците – отвориха шатри за хранене на открито, доставките на пратки и храна скочиха, а притежанието на автомобили и домашни любимци нарасна.

Предназначението на този приоритетен недвижим имот обаче все още е едно – паркиране и то често безплатно.

Все по-голям брой градове обаче се опитват да направят бордюрите по-ефективни и достъпни за всички, които имат претенции към тях. Решението, според някои застъпници на тази практика, е да се премахне безплатното паркиране и да се въведе таксуване в зависимост от търсенето.

“Бордюрите са най-ценните активи на някои от нашите градове,” казва пред CNN Криси Мансини Никълс от компанията за планиране и проектиране Walker Consultants, която консултира градски власти. “Те могат да бъдат много повече неща от място, на което превозно средство стои безплатно.”

“Бордюрите се превърнаха в подценено безплатно място за всички и градовете пропускат милиарди долари приходи,” допълва Никълс.

Въпреки това, по-голяма част от американската инфраструктура е проектирана за автомобили преди всичко друго.

А за хората, които шофират, собствениците на бизнеси, които разчитат на паркирането около своите магазини, жителите, които пътуват до работа с кола и други, елиминирането или превръщането на паркирането до бордюрите в платено би могло да бъде бреме.

Безплатно паркиране

Хаосът идва от безплатното паркиране на улицата, твърдят критици.

В Ню Йорк, където едва 80 000 от 3-те млн. места за паркиране по улиците са оборудвани с паркометри, “заделянето на място за безплатно паркиране на улицата в най-натоварени части от града облагодетелства само малцинството нюйоркчани, които притежават автомобили и паркират на улицата,” заявиха наскоро в свой доклад от отдела по транспорта на града.

До 20-те години на миналия век постоянното паркиране в Ню Йорк е забранено. Нюйоркчани са считали, че улиците са изградени за транспорт, а не за безплатно съхранение на автомобили.

Много градове из страната обаче започват да изграждат повече паркинги в центровете си, което единствено стимулира използването на автомобили. Понастоящем 45% или повече от жителите на много от градовете в САЩ притежават автомобили.

Намирането на място за паркиране пък често е невъзможно. Шофьорите, които търсят място за паркиране, блокират трафика, замърсяват въздуха и могат да предизвикат пътни инциденти. Автомобили блокират пожарни кранове и заемат автобусни спирки.

Камиони за доставка паркират успоредно до други коли, които вече са паркирали на улицата. Проучване в Сиатъл от 2020 г. установява, че шофьорите, които правят доставки, губят по повече от час на ден в търсене на място за паркиране.

“Плащате за всичко останало, свързано с автомобилите. При единственото нещо, за което не плащате – паркирането на улицата, цари хаос,” казва Доналд Шуп, преподавател по градоустройство в Университета на Калифорния в Лос Анджелис.

Паркиране въз основа на търсенето

Паркирането е спорен въпрос в политиката. Шофьорите и собствениците на бизнеси обикновено се бунтуват срещу каквито и да било предложения за промени.

Градовете “позволяват безплатното паркиране на автомобили на улицата, губейки приходи, защото шофьорите са тези, които присъстват на обществените срещи,” казва Шуп.

Има и мнения, че начинът да се облекчи недостигът на места за паркиране е като се въведе таксуване за паркоместа въз основа на търсенето. Цените се покачват, когато търсенето на паркоместа е голямо и падат, когато е малко.

Сан Франциско, Балтимор, Бостън, Лос Анджелис, Милуоки, Питсбърг, Сиатъл и Вашингтон са сред градовете, които в последните години таксуват паркоместата на улицата на пазарни цени. Ню Йорк също ще изпробва тази концепция.

“Търсенето в различните бизнес райони и в различните периоди от деня предполага да ценообразуваме паркоместата различно,” казва Майк Ести от отдела по транспорта на Сиатъл.

Сиатъл използва цени за паркоместата на улицата, които варират от 50 цента до 5 долара на час, в зависимост от местоположението и времето от деня, за да постигне целта от 1-2 свободни паркоместа на пресечка.

Градът редовно коригира цените, като използва данни за заетостта на паркоместата и други метрики.

Тази политика, основаваща се на търсенето, позволява на Сиатъл да приоритизира по-добре конкуриращите се нужди, да намалява задръстванията и да освобождава повече паркоместа на улицата.

Това означава, че посетители и пазаруващи могат да намерят паркомясто по-лесно, прекарвайки по-малко време в обикаляне в трафика.

“Това, което се опитваме да постигнем, е бордюрът да бъде добре използват от обществеността, но същевременно с това посетителите да могат да намират място за паркиране,” казва Ести.

Умни зони за товарене и разтоварване

Дори и ако градовете се справят по-ефективно с проблемите с паркирането на частни автомобили, велосипедисти, доставчици, заведения на открито и други, използващи тротоарите, ги пренаселват.

По тази причина някои градове приоритизират тези алтернативни нужди, използвайки за първи път сензори и други технологии във връзка с това как най-добре да се оползотворяват уличните места.

В Омаха, Небраска и в други градове вече има въведени “умни зони” в най-натоварените райони, където шофьорите могат да използват приложение, за да резервират места за товарене и разтоварване на стоки и биват таксувани във основа на търсенето.

Някои градове се опитват да се справят със задръстванията заради доставки и по други начини. Лос Анджелис, Бостън, Минеаполис и Филаделфия изпробват товарни мотопеди, които да заменят микробусите за доставки.

“Ще изпробваме този модел за ресторанти, като достъпна, зелена и удобна опция за доставки, докато в същото време намаляваме задръстванията по улиците,” заяви кметът на Бостън Мишел Ву през август.