Компанията за споделени офис пространства WeWork, подкрепена от SoftBank Group и чийто стремглав възход и падение промениха сектора на офис площите в световен мащаб, е потърсила съдебна защита от кредитори в САЩ, след като очакванията ѝ, че компаниите ще използват повече от нейните офис пространства, не се оправдаха.

Този ход представлява признание от страна на SoftBank - японската технологична група, която притежава около 60% от WeWork и инвестира милиарди долари в опити за стабилизирането ѝ, че компанията не може да оцелее, освен ако не предоговори скъпите си договори за наем, като част от процедурата по фалит.

Говорител на WeWork, която преди време беше оценявана на 47 млрд. долара, е заявил, че около 92% от кредиторите на компанията са се съгласили да конвертират техния обезпечен дълг в собствен капитал съгласно споразумение за преструктуриране, което би изтрило около 3 млрд. долара задължения на компанията.

Компанията е обявила задължения в размер на между 10 и 50 млрд. долара.

WeWork, която смята да подаде документи за признаване на процедурата по фалит в Канада, обяви, че очаква да разполага с финансовата ликвидност, за да продължи дейността си както обикновено и че локациите ѝ извън САЩ и Канада, както и франчайзополучателите ѝ по света, не са засегнати от тази процедура.

WeWork е разполагала с налично офис пространство в 777 локации по света към края на юни.

От SoftBank обявиха, че смятат, че споразумението за подкрепа на преструктурирането на WeWork е подходящото действие за компанията, за да реорганизира дейността си и впоследствие да излезе от процедурата по фалит.

"SoftBank ще продължи да действа в най-добрия дългосрочен интерес на нашите акционери," заявиха от японската компания. Акциите на WeWork поевтиняха с около 98.5% от началото на годината.