Шведската финтех компания Klarna е създала холдингово дружество във Великобритания, което й проправя път към евентуално листване на фондовата борса.

Говорител на компанията, която специализира в сегмента „купи сега, плати по-късно“, потвърждава пред CNBC, че Klarna е започнала юридически действия за преструктурирането ѝ в холдинг.

Новата холдингова структура е обсъдена с най-големите акционери на дружеството, включително Sequoia и Heartland.

Говорителят на компанията казва, че това е ход, който се предприема преди листването на борсата, но допълва, че то е в ранна фаза и няма краткосрочен план за IPO-то.

От Klarna нямат и финално решение къде ще се проведе първичното публично предлагане. Създаването на холдингово дружество във Великобритания не означава, че и IPO-то ще е там, пише още щатското издание.

Klarna е един от най-големите европейски играчи в сектора „купи сега, плати по-късно“, оценен на 6.7 млрд. долара.

Тя предоставя възможност за добавяне на функционалност за плащане към онлайн магазините на търговците. За разлика от PayPal и Stripe, компанията дава опцията за плащане на вноски. 

По време на COVID пандемията и бума на онлайн търговията, оценката на Klarna достигна впечатляващите 46 млрд. долара, след като от шведското дружество привлякоха SoftBank за акционер. Днес оценката й е с 85% по-ниска от тази стойност.

До момента Klarna е привлякла повече от 4 млрд. долара финансиране от инвеститори, сред които Sequoia, Silver Lake и китайската Ant Group.