Секторът на жилищното строителство в Германия регистрира вълна от анулирани проекти през октомври, съобщава Ройтерс. Статистиката показва рекорден брой фирми, докладващи за изоставени проекти.

През октомври 22.2% от компаниите са съобщили за анулирани проекти спрямо 21.4% в предходния месец, съобщи икономическият институт Ifo.

"Става все по-лошо, като все повече и повече проекти се провалят поради по-високите лихвени проценти и високите цени на строителството. В жилищното строителство новият бизнес остава много нисък, а натрупаните поръчки на компаниите намаляват“, казва Клаус Волрабе, ръководител на проучванията на Ifo.

Броят на компаниите, отчитащи липса на поръчки, също се увеличава през октомври до 48.7% спрямо 46,6% през септември.

Преди година, през октомври 2022 г., този дял беше едва 18.7%.

„Близо половината от всички компании за жилищно строителство сега страдат от липса на поръчки и този брой нараства всеки месец“, коментира Волрабе.

Секторът на недвижимите имоти беше един от стълбовете на германския икономически растеж години наред. Подхранвани от ниските лихвени проценти, милиарди евро бяха насочени към недвижима собственост, която се смяташе за стабилна и безопасна.

Сега рязкото покачване на лихвите и разходите за строителство сложи край на този тренд, изправяйки строителните предприемачи пред риск от неплатежоспособност, тъй като банковото финансиране пресъхва, сделките се замразяват и цените падат. 

През второто тримесечие на тази година цените на имотите в Германия регистрираха най-силното си понижение от 2000 година насам. Средно за страната спадът е с 9.9% на годишна база. 

В големите градове като Берлин, Хамбург и Мюнхен цените на апартаментите са паднали с 9.8%, а цените на еднофамилните и двуфамилните къщи са се понижили с 12.6% спрямо миналата година.