Сезонният грип се очаква в края на януари, коментира главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той отбеляза, че навременната противогрипна ваксинация е ключова за справяне с болестта и акцентира върху опасностите, които крие прекомерната употреба на антибиотици. 

България е на едно от последните места по превенция на грип в Европа, сочи статистиката. В момента ваксинираните у нас са около 8-9 %, докато в други европейски страни постигат 60-70 на сто, съобщава darik.bg

Как да се предпазим от вирусите?

Най-сигурният метод да се предпазим от грипа е ваксинацията, а най-подходящият период за нея е октомври-ноември, заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

През последната седмица се наблюдава сериозно повишаване на острите респираторни заболявания, като най-много са случайте в областите Пазарджик, Русе и Габрово, информира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова и призова вирусните инфекции да не се лекуват с антибиотици.

От утре в аптеките: Противогрипни ваксини, които се впръскват в носа

По думите й, употребата на антибиотици, когато няма нужда от тях, води до отслабване на ефективността им и при наличие на по-сериозен проблем, организмът ни все по-трудно ще се преборва с инфекциите.