Цените на петрола остават почти без промяна днес, но са на път да запишат понижение в четвърта поредна седмица, след като вчера паднаха с около 5% - до четиримесечно дъно, вследствие на опасенията относно търсенето в световен мащаб.

Фючърсите на брента поскъпват с 4 цента, или 0.1%, до 77.46 долара за барел днес, докато тези на щатския лек суров петрол отчитат ръст в цената от 5 цента, или 0.1% до 72.95 долара за барел. И двата бенчмарка изгубиха по около една шеста от стойността си в последните четири седмици.

"Цените на петрола отчитат лек спад за годината, въпреки че търсенето надхвърля нашите оптимистични очаквания," казват анализатори на Goldman Sachs. "Предлагането извън основните играчи от ОПЕК е значително по-силно от очакваното."

Петролният пазар в момента е в състояние на contango, при което цените за доставка за следващия месец са по-ниски от тези за бъдещи месеци, което е индикатор за добро предлагане.

Поевтиняването на петрола през тази седмица е предизвикано основно от рязкото повишение на запасите в САЩ и задържането на производството на рекордно високи нива, което, според анализатори, е породило опасения относно слабото търсене на суровината в най-големия потребител на петрол.

От JPMorgan обявиха днес, че глобалният инструмент на банката за следене на търсенето отчита средно търсене в размер на 101.6 млн. барела на ден през първата половина на ноември, което е с 200 000 барела на ден по-ниско от очакванията на банката за месеца.

Анализатори твърдят, че спадът в цените напоследък вероятно ще накара Саудитска Арабия да удължи доброволните допълнителни ограничения на добива от 1 млн. барела на ден и през 2024 г.