Ватиканът съобщи, че ще електрифицира автопарка си, като част от усилията за намаляване на въглеродните емисии. Електромобилите ще бъдат доставяни от Volkswagen.

Първите два автомобила от компактния модел ID.3 вече са доставени на Ватикана, обявиха от VW.

В отделно изявление от Светия престол поеха ангажимент за изграждането на мрежа от зарядни станции във Ватикана и в други райони, контролирани от града-държава. Ватиканът също така планира електроенергията за зарядната мрежа да идва от възобновяеми източници.

Автомобилите ще се доставят от Volkswagen и Škoda по “формула за дългосрочен наем,” според Ватикана, откъдето определиха VW като първия си стратегически партньор в процеса по постигане на въглеродна неутралност на своя автопарк.

Електрификацията на автопарка е сред редицата проекти, предприети от Ватикана за намаляване на въглеродните емисии. Нито Ватиканът, нито VW съобщават за колко автомобила става въпрос или за какво ще бъдат използвани.

Ватиканът е най-малката независима държава в света с площ от 109 акра, която е дом на папата и глобална централа на Католическата църква. Тя е с размерите на около една осма от Сентръл парк в Ню Йорк.

Ватиканът се намира в Рим и получава независимост през 1929 г. по силата на споразумение с италианския диктатор Бенито Мусолини.