Дори за олигарсите, технологичните магнати и останалите супер богати хора покупката на нова яхта за стотици милиони долари може да се окаже непосилна, на фона на задаващата се глобална рецесия.

Но на практика пазарът на този тип плавателни съдове в момента преживява истински бум, пише The Economist. 

"През 2020 г., когато избухна пандемията от COVID-19, прекарвах дните си в чертаене на най-лошите сценарии и изготвяне на бюджетите, които да вървят с тях“, казва Джована Вители, председател на Azimut Benetti - най-големия производител на суперяхти в света.

След това компанията губи една десета от клиентите си заради западните санкции срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

Но вместо да потъват, производителите на суперяхти в момента се радват на изключително силен попътен вятър. Според Вители, последните събития са неочаквани.

Оборотът на Azimut Benetti е нараснал с около 20% от началото на 2022 г., като същото важи и за целия сектор. Според проучване на Fortune Business Insights, почти всички брокерски фирми за яхти отчитат рекордни продажби във водещите световни корабостроителници.  

Друга изследователска компания - Future Market Insights, очаква годишните приходи на индустрията да се удвоят през следващите десет години до 19.9 млрд. долара.

В миналото нарастващите продажби бяха резултат от присъединяването на все повече хора към редиците на милиардерите. Тази година обаче броят им по света е спаднал до 2640 от 2668 през 2022 г., според списание Forbes. 

Но копнежът по откритото море може да има и друго обяснение. Пандемията първо удари продажбите, но впоследствие стимулира желанието за уединение и социално дистанциране сред заможните хора. 

Джована Вители открива и по-дълбок психологически ефект от пандемията, свързан с осъзнаването, че животът е кратък и може да ни поднесе изненади.

Най-новите дизайни на суперяхтите отразяват това интроспективно настроение. Вече се набляга по-малко на показността и повече на персонализирането на плавателните съдове, така че да отговарят на вкусовете и ентусиазма на собствениците и техните семейства. 

Купувачите обръщат повече внимание и на въздействието върху околната среда. Слънчевите панели, вятърните турбини и хибридните системи за задвижване са все по-често срещани при луксозните яхти.

Основателят на Amazon Джеф Безос налага още една нова тенденция. През април той стана собственик на Koru - най-голямата ветроходна яхта в света с дължина от 127 метра.

Но пълната зависимост от вятърната енергия има един недостатък - Koru е следвана навсякъде от помощен кораб с дизелов двигател, пренасящ допълнителни доставки, който дори разполага с хеликоптерна площадка.

Със своите 75 метра, този плавателен съд може почти да се квалифицира и като мега-яхта.