Банки от Уолстрийт търсят начини за ускоряване на дейността и ограничаване на разходите чрез внедряване на изкуствен интелект (AI), който да изпълнява редица задачи, в това число и да изготвя оценки за работата на служителите, според ръководител на компанията Workday в интервю за Bloomberg.

Банките от Уолстрийт проявяват интерес към някои от новите AI продукти на Workday, посочва главният изпълнителен директор на компанията Карл Ешенбах.

Workday - софтуерна компания, която предоставя инструменти за подобряване на управлението на служителите, представи редица продукти през септември, които използват изкуствен интелект с цел подобряване на ефективността на работното място, в това число изготвяне на длъжностни характеристики за минути вместо за часове, както и оценки за представянето на служителите. Продуктите ще бъдат налични в следващите месеци.

"Имате 100 служители, а изготвянето на длъжностна характеристика отнема седем часа, така че това са 700 часа," заявява Ешенбах по време на конференция, организирана от компанията.

"Сега отнема две минути. Може да сметнете сами колко време спестявате. Това е подобряване на продуктивността. Има количествено измеримо въздействие от използването на AI," допълва той.

Той също така обяснява, че тези инструменти се вписват в плановете на компаниите да направят процесите си по-ефективни и да ограничат разходите, като например няма да имат нужда да наемат толкова много хора или пък няма да се нуждаят от толкова служители, с колкото разполагат в момента.

"Няма да имате нужда от толкова служители, ако определени части от вашия софтуер могат да бъдат създавани на 80% от AI," според Ешенбах.

"Обещаващото около AI е да подпомага подобряване на ефективността. Ако подобрявате ефективността с настоящата си работна сила, ще се нуждаете от по-малко служители," посочва той.

Редица банки от Уолстрийт са оптимистично настроени относно това как изкуственият интелект ще подобри производителността след пускането на чатбота ChatGPT на OpenAI през ноември 2022 г.

Deutsche Bank експериментира със способностите на AI в опит да трансформира работната сила на банката и да я направи по-ефективна. Това включва използването на AI за подготвянето на кратки резюмета за клиентите, което обикновено отнема на младшите банкери ден или два.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan дори смята, че AI би могъл да намали работната седмица на хората, като елиминира част от по-еднообразните задачи през деня.

Технологичният ръководител на Accenture за Европа Ян Вилем ван ден Бремен потвърждава мислите на Даймън по време на конференцията на Workday, заявявайки, че AI би могъл, в крайна сметка, да "освободи" 40% от нашето работно време, предоставяйки на хората време да се фокусират върху по-важни задачи.