Изненадващото освобождаване на Сам Алтман от поста главен изпълнителен директор поставя под въпрос бъдещето на OpenAI.

Несигурността пред компанията, създала ChatGPT, се засилва и от факта, че голяма част от служителите може да последват Алтман, който вече беше привлечен от Microsoft, където ще оглави отдела за изкуствен интелект.

Решението на главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела да привлече Алтман добави 63 млрд. долара към пазарната капитализация на технологичната компания. Акциите й достигнаха вчера цена от 377.44 долара за брой - най-високата стойност в историята.

В петък, след освобождаването на Алтман, те загубиха 2% от стойността си.

Технологичната компания вече има оценка от 2.82 трилиона долара, като по този начин се нарежда на второ място след Apple, чиято пазарна капитализация е 2.97 трилиона долара.

Привличането на Алтман в Microsoft е впечатляващо постижение за Сатя Надела. „Ако Microsoft не беше привлякъл Алтман, той можеше да отиде в Apple, Google, Amazon или друга технологична компания“, казва анализаторът Дан Айвс от Wedbush.

Microsoft е един от водещите инвеститори в OpenAI, като до момента е вложила 15 млрд. долара в компанията.

Възможността Алтман да се върне в OpenAI все още е налицеа. Повече от 700 от всички 770 служители на компания са подписали писмо до Борда на директорите в подкрепа на неговото завръщане.

За това намекна и Надела, който в интервю за CNBC посочи, че е отворен както за завръщането на Алтман в OpenAI, така и за оставането му в Microsoft.

Връщането му в OpenAI е възможно, ако двама от тримата останали членове на борда на директорите гласуват за.

Заедно с Алтман от поста председател на борда на директорите беше отстранен и Грег Алтман.