Варна има огромен потенциал да развива кулинарен туризъм. В комбинация с морето, културния и винения туризъм, може да се създаде уникален продукт, който да привлича още повече туристите.

Това заяви пред Дарик председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев.

Туристите - освен вкусна храна, вече търсят преживяване и за духа, показват наблюденията на Косев. Той разкри, че тенденцията в туризма е намаляване на месото и увеличаване на зеленчуците.

Друга особеност е намаляване на грамажите, с използване на пресни и свежи продукти местно производство, съобщава darik.bg.

Кулинарията е отражение на историята, бита и манталитета, а местната кулинария дава една уникалност на региона, смята ресторантьорът и университетски преподавател Желязко Каракашев.

Пред Дарик той сподели, че наскоро при разходка по крайбрежната алея във Варна е чул само чалга и гръцка музика.

„В Гърция никъде не съм чувал някой да свири българска музика или да предлага български продукти. Това е една тема, която е за възпитание и на публиката, и на всички нас”, коментира Каракашев.

Той разкри, че е готов с предложение до Министерство на туризма за създаване на стандарт „Механа”, в който всичко да бъде регламентирано.

Преди дни в морската столица се проведе първият гастро семинар, в който лектори бяха сомелиери, готвачи с опит в ресторанти със звезди Мишлен и професионалисти в сектора.

Експертите са на мнение, че типичните местни храни със сигурност създават условия за конкурентен бизнес. Не трябва обаче да смесваме западното с източното, за да запазим местната идентичност.

Репортаж по темата можете да чуете тук.