Първият в света електрически пътнически кораб на подводни крила завърши тестовите си плавания в Швеция и предстои да влезе в серийно производство преди въвеждането му в обществената транспортна мрежа на Стокхолм през 2024 г.

Корабът Candela P-12, проектиран от шведската технологична компания Candela Technology AB, е дълът 12 метра, работи с батерия от 252 киловатчаса и може да превозва до 30 пътника. За сравнение, батерията в актуалната Tesla Model 3 е 75 киловатчаса, пише Live Science.

Плавателният съд ще се движи с 25 възела (46 километра в час), но ще може да достигне максимална скорост от 30 възела (56 км/ч). Максималният му обхват с едно зареждане ще е 50 морски мили (92.6 километра).

"Това ще революционизира начина, по който пътуваме по вода“, заяви главният изпълнителен директор на Candela Густав Хаселског.

Плавателният съд използва т. нар. подводни крила - повдигащи се повърхности, които издигат корпуса му над водната повърхност. Принципът им на действие е подобен на въздушните крила, които помагат на самолетите да се отлепят от земята.

Подводните крила намаляват съпротивлението от водата, което позволява на плавателните съдове да постигат по-високи скорости, като използват по-малко енергия от конвенционалните лодки.

P-12 използва компютърно управлявани подводни крила, за да повдигне корпуса си и консумира 80% по-малко енергия, когато се движи със скорости над 18 възела (33 km/h), в сравнение с традиционните кораби, посочват от компанията.

Летящият кораб на Candela работи с два специално изработени двигателя с 340 киловата обща пикова мощност. По време на движение цифровата система за управление на P-12 може да се адаптира към вълни, вятър и водни течения, като регулира ъгъла на подводните криле до 100 пъти в секунда.

Тази система може да помогне и за намаляване на шансовете пътниците да изпитат т. нар. "морска болест", се казва в изявлението на компанията.

P-12 има за цел да бъде по-устойчив от конвенционалните кораби, тъй като работи с електричество. Повечето електрически кораби, построени до момента, имат ограничен обхват и ниска скорост поради прекомерната консумация на енергия.

Но намаленото водно съпротивление на P-12 му позволява да работи с по-малко енергия от конвенционалните лодки и да пътува на по-далечно разстояние, използвайки енергията от батерията.

От следващата година електрическото превозно средство ще се движи по маршрута между предградието Екерьо и центъра на Стокхолм, намалявайки 55-минутното пътуване до само 25 минути.

"Днес в много градове задръстените пътища са често срещано явление, докато водните пътища - най-старата транспортна инфраструктура на човечеството, остават недостатъчно използвани за бързо придвижване до работното място.

P-12 ще ви позволи да използвате тези водни пътища като зелени магистрали, позволяващи бързи вътрешноградски връзки. Често най-бързият маршрут е по вода“, коментира Густав Хаселског.