Германци скоро ще имат възможност да се нанесат под наем в бюджетни жилища, разположени в сграда с 3D принтирани стени. Тя е дело на Peri 3D Construction, създала подобни двуетажни проекти и в американския град Хюстън.

Новата сграда ще бъде изградено в бившето минно градче Люнен. Тя ще разполага с шест апартамента, отдаващи се под наем срещу 481 евро, или около 940 лева.

Проектът ще се превърне в първата публично финансирана 3D жилищна сграда в Европа, според информация на компанията. С разгърната застроена площ от около 650 кв. м, на три етажа ще се намират жилища, предлагащи обитаема площ от 61 до 81 кв. м.

Тъй като проектът се финансира от властите в провинция Северен Рейн-Вестфалия, апартаментите ще са с фиксиран наем от 6 евро/кв. м, като ще могат да се наемат срещу 366 до 486 евро, равняващи се на 716 и 950 лева.

Строителната компания започна работа по проекта през септември и очаква да го завърши до края на годината. Първите наематели ще могат да се нанесат през октомври 2024 г. 

Сградата ще струва 1.9 млн. евро, като 200 хил. евро от тях ще дойдат от имотната компания WBG Lünen, а останалите – от местните власти на Северен Рейн-Вестфалия.