Сингапур отново беше определен за най-скъпия град за живеене в света, поделяйки си първото място с Цюрих в тазгодишната класация на Economist Intelligence Unit (EIU).

Това е деветият случаи в последните 11 години, в който Сингапур оглавява класацията, докато Цюрих се придвижва нагоре от шестото място през миналата година.

Ню Йорк, който делеше челната позиция със Сингапур през миналата година, пада до трета позиция, която поделя с Женева, посочват от EIU в традиционната си класация Worldwide Cost of Living. 

Проучването е изготвено в периода 14 август – 11 септември и сравнява над 400 отделни цени на повече от 200 продукта и услуги в 173 града по света.

От компанията посочват, че Сингапур заема първото място заради високите цени на хранителните продукти, алкохола, дрехите и притежаването на автомобил.

Силната валута и високите цени на стоките за бита и развлекателните дейности пък са в основата на изкачването на Цюрих в класацията до първата позиция.

От EIU подчертават, че много градове продължават да отчита по-високи цени в резултат на високата инфлация, като те нарастват средно със 7.4% на годишна база в местна валута при повече от 200 често използвани стоки и услуги.

И макар темпът да се забавя с 0.7 процентни пункта спрямо предходната година, той остава по-висок, в сравнение с нивата от периода 2017 – 2021 г.

Инфлацията в Азия е сравнително по-ниска от тази в останалата част от света, което обяснява защо само два азиатска града попадат в челната десетка на класацията.

Средното увеличение на разходите за живот в световен мащаб е 7.4% през 2023 г., докато в Азия това увеличение е само 3%.

От EIU очакват инфлацията да продължи да се забавя през 2024 г., но предупреждават, че по-нататъшна ескалация на войната между Израел и Хамас би могла да покачи цените на енергийните продукти, а по-силни от очакваните ефекти от метеорологичното явление Ел Ниньо биха могли да ги увеличат още повече.

Китайските и японските градове са сред тези, които отстъпват с най-много места в класацията, което се дължи на поевтиняващите юан и йена. Китайските градове Нандзин, Вукси, Далиен и Пекин падат с по над 25 места, докато Токио и Осака губят 23 и 27 позиции, респективно.

Въпреки че в челната десетка попадат три щатски града (Ню Йорк, Лос Анджелис и Са Франциско), северноамериканските градове, като цяло, отстъпват позиции в класацията.

Западна Европа може да се похвали с четири от 10-те най-скъпи града за живот в света, което се дължи на високата инфлация при хранителните продукти и дрехите, както и на поскъпването на валутите на континента.

Руските градове Москва (-105) и Санкт Петербург (-74) отчитат най-голям спад в класацията, след като санкциите доведоха до поевтиняване на руската рубла.

Най-голям скок пък успяват да осъществят два мексикански града – Сантяго де Керетаро (+48) и Агуаскалиентес (+39). Те заемат 51-во и 82-ро място, респективно.

Берлин, Люксембург, Манчестър и Прага се придвижват с по 31 места напред в класацията, като германската столица и английският град поделят 42-о място. Люксембург и Прага се нареждат на 73-то и 82-ро място, респективно.

От изследваните 173 града най-евтини за живот са Дамаск, Техеран и Триполи.

Челната десетка в тазгодишната класация се оформя от два азиатски града, четири европейски и три щатски.

1. Сингапур

1. Цюрих

3. Женева

3. Ню Йорк

5. Хонконг

6. Лос Анджелис

7. Париж

8. Копенхаген

8. Тел Авив

10. Сан Франциско

Тел Авив също попада сред 10-те най-скъпи града за живот в света, като от EIU отбелязват, че проучването е проведено преди началото на войната между Израел и Хамас.