Цените на петрола продължават да се понижавaт и днес са напът да запишат спад в шеста поредна седмица, след като договорените от ОПЕК+ ограничения в добива не оправдаха пазарните очаквания.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняват с 0.2%, до 80.70 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) отчитат минимално понижение от 0.01% до 75.95 долара за барел.

Цената на брента се движи на ниво под това на затваряне от миналата седмица, но WTI ограничи част от загубите си и се търгува малко над нивото на затваряне отпреди седмица.

OPEC+, която произвежда над 40% от петрола в света, е фокусирана върху намаляването на добива, след като цената падна от около 98 долара за барел в края на септември - на фона на опасенията относно по-слабия икономически растеж през 2024 г. и очакванията за излишък в предлагането.

Саудитска Арабия, Русия и други страни членки на OPEC+ се договориха за допълнително ограничение на добива с 900 000 барела на ден, като също така продължиха вече съществуващите ограничения за 1.3 млн. барела на ден.

Делегати на срещата преди това обсъждаха нови ограничения в размер на до 2 млн. барела на ден.

От Goldman Sachs обявиха, че прогнозата им за брента е за лек спад, в сравнение с определения преди това рейндж. От инвестиционната банка определиха хода на страните износителки на петрол като "временен отговор" и "труден за прилагане."

"Пазарът беше започнал да отчита в цените голяма вероятност за допълнителни ограничения на добива, в това число и по-дългосрочни и официални недоброволни ограничения," казват от Goldman, които обаче запазват прогнозата си цената на суровината за 2024 г. поради очаквано забавяне на ръста на предлагането в САЩ и по-слабото предлагане от страна на ОПЕК.

Саудитска Арабия, Русия, ОАЕ, Ирак, Кувейт, Казахстан и Алжир бяха сред производителите, които заявиха, че ограниченията, които възлизат общо на 2.2 млн. барела на ден, ще бъдат отменени постепенно след първото тримесечие, ако пазарът го позволява.

Отделно, Бразилия обяви вчера, че ще се присъедини към ОПЕК+ през следващата година, въпреки че подобен ход не би обвързал най-голямата страна в Южна Америка с производствени ограничения.